Avanai

You are currently browsing the Amning category

4 månader

  • 13 juni, 2017 09:25

Vidar är lite drygt 4 månader nu och allt går bra förutom att vi har lite problem med amningen. Han har plötsligt blivit så otålig och vill inte vänta tills utdrivningsreflexen kommer igång och mjölken rinner till. Istället släpper han och börjar skrika och streta emot och det kan vara jättesvårt att få honom att ta tag igen. Det är sjukt stressande för mig, särskilt om jag försöker göra något annat samtidigt, och då tar ju mjölken ännu längre tid på sig. Det kan hjälpa att distrahera honom med olika amningsställningar, klappa honom i rumpan eller gå omkring och amma tills mjölken kommer och han lugnar ner sig. Jag har för mig att de andra barnen också var krångliga runt 4 månader, så förhoppningsvis är det en övergående fas.

Annars är han fortfarande en väldigt lättskött bebis som är glad och nöjd för det mesta och sover mycket, fast dagtid bara i famn eller sjal. På kvällarna däremot går det ofta att natta honom i sängen och låta honom ligga kvar där ensam tills vi går och lägger oss. Det är en lyx vi inte har haft med hans syskon förrän de varit betydligt äldre.

Vårtecken

  • 5 mars, 2017 04:04

I fredags var jag så trött på att bara sitta hemma med barnen att jag tvingade med dem ut på långpromenad. Eftersom Vilda haft vattkoppor och Björn varit hemma för ont i magen tog vi med oss vagnen som avlastning om de blev för trötta. Med Pokemon Go som lockbete gav vi oss ut på en runda på nästan 5 km och det var jättehärligt! Vi såg snödroppar i grannens trädgård:

snowdrops

Och gäss på en av åkrarna:

geese

Barnen turades snällt om både med att jaga Pokemon och att sitta i vagnen. Mot slutet satt Vilda i vagnen och Björn körde (= sprang som en galning och körde nästan ner henne i diket). Vidar sov som en stock i bärsjalen hela vägen förutom när han vaknade till en kort stund för en amningspaus:

amning

 

Notera även Vildas leriga stenar som hon är väldigt stolt över.

Vi såg till och med några gröna grässtrån som stack upp mellan fjolårslöven. Kanske det blir vår i år också?

600 g mjölk

  • 13 februari, 2017 03:21

Vi var på Vidars (som Pytte heter numera) första BVC-besök i fredags. Sedan återbesöket på sjukhuset för PKU-test och allt det där exakt en vecka tidigare hade han gått upp 600 gram. 600! Jag har ju märkt att han ätit bra och blivit både tyngre och tjockare, men så mycket trodde jag inte att han hade gått upp.

Jag kan inte låta bli att känna en viss stolthet över att min kropp och min mjölk har bidragit till det, fast jag vet att jag inte har någon som helst rätt till det. Det är ingenting jag har gjort rätt eller fel, det är bara tur. Tur att mjölken rinner till och tur att han vill och kan suga och har lyckats lära sig rätt teknik. Efter att ha haft folk i min närhet som haft problem med amningen är jag ännu mer medveten om hur lite det är min förtjänst. Även om jag har varit ihärdig och kämpat med såriga bröstvårtor så har jag inte varit hälften så ihärdig som den som verkligen måste jobba för att få en krånglande amning att fungera, så jag fokuserar på att vara tacksam istället för att amningen fungerar och min lilla pojke växer.

Annars känns det lite märkligt att gå på BVC med en liten bebis igen. Det var nästan 5 år sedan sist och jag har glömt en del även om det mesta är välbekant. BVC-sköterskan gick på samma linje och behandlade mig som ett mellanting mellan nybliven och erfaren förälder med en del förmaningar om självklarheter och en del ”men det där vet du ju redan”.

Amning ger smarta barn?

  • 19 mars, 2015 05:17

De sa på nyheterna igår att långtidsammade barn har högre IQ och är mer benägna att skaffa sig en hög utbildning. En intervjuad expert sa att det har att göra med fettsyror i mjölken som är bra för hjärnans utveckling. Kul att höra, och jag tar gärna åt mig äran för mina intelligenta barn, men de kanske skulle nämna att långtidsamning är vanligare bland högutbildade kvinnor och att uppväxtmiljön säkert påverkar studieval betydligt mer än vad man åt som bebis?

Som banan!

  • 25 augusti, 2014 07:52

Jag: Vilda, hur smakar tutten?
Vilda: Som banan!

Hon tvekade inte för att fundera, utan svarade direkt, så det måste verkligen smaka som banan!

Han blir nog en stöttande pappa en dag

  • 13 januari, 2014 12:14

Mitt favoritnöje just nu är att lyssna på barnen när de leker. Igår fick jag höra det här:

Björn: Vill du ha lite tutte av mig, Vilda?
Vilda: Ja!
Björn: Men du får inte bitas, för då gör det jätteont och då blir jag jättearg på dig.
(Kort tystnad)
Björn: Du får INTE bitas! Nu är jag arg på dig. Nu tar jag bort tutten.
Vilda: (gnäller lite, går och letar rätt på mamma)

Tutten sover

  • 3 januari, 2014 09:06

Igår bestämde jag mig för att sluta nattamma Vilda. Jag har tänkt på det länge men dragit mig för det för att jag var rädd att hon skulle bli väldigt ledsen. Men hon nyper mig och slarvar med taget så att tänderna tar i, och till slut blev jag bara trött på att det gör så förbannat ont.

Vid nattningen förklarade jag att tutten ska sova på nätterna nu och att hon får vänta till imorgon. Hon fick ligga på min arm och gosa istället. Hon grät förtvivlat en liten stund, sedan gick hon upp till pappa och somnade i hans famn. Under natten vaknade hon flera gånger och bad om tutte, men när jag sa att tutten sover gav hon med sig och somnade om. Jag är förvånad över hur lätt det gick. Vi fortsätter amma på dagtid tills vidare; jag skulle gärna vilja fortsätta tills hon i alla fall hunnit fylla två.

Amning i farten

  • 7 december, 2013 06:05

994383_624305824300717_997073689_n

 

Den här bilden hittade jag i FB-gruppen Attachment Parenting, och tyckte den var underbar. Hade jag haft mörkt hår och en åsna hade det kunnat vara jag på bilden, jag använder ringsjalen ofta för just amning i vardagsarbetet.

1,5 år efter amningsavslutet

  • 12 november, 2013 07:20

Igår kväll frågade Björn vad det var jag hade på mig (BH). När jag hade förklarat sa han att om jag tar av mig den kan han och Vilda ”dricka varsin tutte”. Då gjorde det faktiskt lite ont i hjärtat. Det är 1,5 år sedan han slutade amma, men han frågar fortfarande då och då om han inte kan få lite tutte. Jag säger alltid nej, förklarar att jag vill inte ha det så, och att han och jag kan gosa på andra sätt istället. Han accepterar det alltid och blir inte ledsen, men jag tycker det är lite synd att han fortfarande längtar. Det märks inte minst på hur han alltid försöker klappa bröstet när Vilda ammar. Hur mycket jag än säger till att jag inte vill att han gör så kan han liksom inte låta bli, och säger ”men tutten är så mjuk och fin!”

Nyfödda magar

  • 1 november, 2013 06:30

Jag tycker den här bilden är så bra, så när jag såg den igen på Facebook passar jag på att blogga den. Den kan man ta fram om någon undrar ”ska du verkligen amma igen? Hen kan väl inte vara hungrig redan?” Jodå. Har man en mage stor som ett körsbär och ett enormt energibehov behöver man äta i stort sett oavbrutet.

960022_641587172560523_1352322251_n