Avanai

You are currently browsing the No poo category

Länktips: minska plasten i haven!

 • 17 oktober, 2013 11:33

Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida: ”Haven fylls med skräp, framför allt plast som inte bryts ned på lång tid. En stor del av skräpet är mikroplaster från trafik, industri och våra egna hem. Plastinvasionen är ett hot mot allt liv i och vid haven. Nu blir vi allt fler som får upp ögonen för vad som händer under ytan. Här är tio tips på vad vi kan göra åt saken:”

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/10-satt-att-slass-mot-plasten-i-haven

Ny no poo-regim med lite poo

 • 21 mars, 2013 07:20

Jag har tvättat håret med bikarbonat och äppelcidervinäger i snart två år nu och tycker fortfarande att det är den bästa hårtvätt jag har testat. Men lite krångligt är det, inte minst att se till att allt man behöver finns i badrummet och att äppelcidervinägern är blandad med vatten i en flaska INNAN jag kliver i duschen… Jag har tänkt ett tag att jag skulle vilja hitta ett snällt schampo istället, och häromdagen gick jag till Lush på väg hem från jobbet.

Jag har alltid tyckt om deras badprodukter, så det känns rätt självklart att gå dit även för andra saker. De har en del produkter som inte är godkända för no poo, men på det stora hela använder de naturliga ingredienser och en hel del är även ekologiskt.

Den här gången köpte jag Seanik schampo och Happy Happy Joy Joy balsam.

De ska vara bra för att ge volym åt hår som lätt blir platt och tråkigt, men inte göra det fett för snabbt. Jag har provat några gånger nu och är nöjd än så länge. Håret blir väldigt mjukt och blankt. Jag kan gå i alla fall 3 dagar mellan tvättarna och håret ser bra ut. En nackdel är doften. Trots att båda produkterna är svagt parfymerade för att vara Lush-produkter är det en tydlig skillnad när man är van vid att håret inte luktar alls (vinägerdoften försvinner så fort håret torkar).

No poo är ju en ordlek som betyder både ”inget schampo” och ”ingen skit (=tillsatser, kemikalier etc)”. Så i ordets striktaste betydelse har jag väl egentligen gått ifrån no poo-tänket genom att använda schampo. Men förutom schampot och en duschkräm som jag använder extremt sparsamt har jag egentligen inga andra produkter (jag använder fortfarande min hemmagjorda kokosdeo och är fortfarande supernöjd). Jo förresten, den här också:

Det här är den enda kräm jag hittat hittills som har lyckats råda bot på riktigt torra händer. Jag brukar få blödande självsprickor på knogarna varje vinter, och ingenting hjälper. Den här krämen hittade jag på Medeltidsmarknaden i Visby i somras och har använt då och då (inte ens varje dag) under hösten och vintern. Den heter Min Dunderkräm (www.minkram.se), och innehåller äppelcidervinäger, honung, olivolja, solrosolja, vetegroddsolja, jordnötsolja, bivax och askorbinsyra. Och den fungerar! Händerna känns fortfarande lite torra, men utan en enda spricka.

Att bada ett barn

 • 19 december, 2012 05:50

Vi ska inviga vår badtunna, och jag letade lite halvhjärtat efter någon information om hur varmt en bebis kan bada. Jag tror man märker rätt tydligt om bebisen gillar det eller tycker att det är för varmt, men för säkerhets skull kan det ju vara bra att kolla upp om det kanske står någonstans att ”bebisen exploderar vid en temperatur över 37,0.”

Jag hittade bland annat det här:

http://se.babycenter.com/a37/bada-ditt-barn#section4

Enligt babycenter är det en hel vetenskap att bada sitt barn. Först en lång lista på vad man behöver ha tillgängligt, och sedan en steg-för-steg-lista på hur man gör. Det är så att jag nästan tror att sidan är ett skämt. Har föräldrar totalt slutat använda sunt förnuft och lita på sitt omdöme? Eller är det bara ”experterna” som tror att vi har det?

Jag kan också. Se här:

Hur man badar ett barn:

Vad man behöver ha tillgängligt:

 • Vatten
 • Handduk
 • Barn

Så här gör man:
Sänk ner barnet i vattnet*. Tvätta bort eventuell smuts med handen eller en tvättlapp (ta lite matolja om det inte räcker med vatten). Ta upp barnet. Torka. Klart.

*Att man inte ska dränka eller skålla barnet, att man ska stötta huvudet och inte tappa ungen behöver väl knappast påpekas?

De tycker dessutom att en nyföding behöver bada ett par gånger i veckan, och att man ska använda badprodukter och hudvårdsprodukter speciellt anpassade för barn. Det är också mycket viktigt att köpa en badtermometer.

Björn hatade att bada, så han badade med flera månaders mellanrum det första året. Vid snart 3 års ålder har han tvättat håret med schampo en enda gång, när han hade kladdat smör i det. Tvål använder vi bara på händerna. Vilda tycker om att bada så hon får ibland bada för nöjes skull utöver att bada av sig matkladd. Några produkter, inklusive schampo, har hittills inte behövts, men vi använder oliv- eller rapsolja för att tvätta bort t ex bajs eller matrester. Den enda hudvårdsprodukt vi köper är Miniderm, eftersom Björn får torrexem på vintern och olja inte räcker för att rå på det.

Kokosdeo omgång 2

 • 20 februari, 2012 07:01

Min kokosdeo började ta slut, så jag gjorde ny igår. Var tvungen att gå tillbaka och titta när jag gjorde den första omgången för att se hur länge det räcker. 28 november bloggade jag om kokosdeon och då hade jag använt den en dryg vecka, vilket betyder att 3 msk deo räcker i ungefär 3 månader. Tycker det är rätt bra med tanke på att den knappt kostar något och dessutom är den bästa deo jag någonsin haft!

Receptet för er som inte orkar leta tillbaka bland inläggen:
Blanda lika delar maizena, bikarbonat och kokosolja*. Tillsätt lite parfym om ni vill. Jag använde iingen parfym första gången, och den här gången tog jag lite vaniljessens i. Jag tycker kokosdoften luktar så gott i sig.

Vissa gör riktiga deosticks och lägger i kylskåpet, men jag är lat och har min i en burk i badrummet. Tar lite på fingret bara när det ska användas.

*Jag använder Kung Markattas kokosolja som jag köper på Ica Maxi. Det finns andra märken också, t ex i hälsokostaffärer och på internet. Men använd INTE den som säljs i foliepaket i kyldisken i mataffären. Den är härdad och inte alls lika bra. Bor man kallt kan man behöva värma oljan lite innan man blandar, så den inte är för hård. Vi har en varm lägenhet, så min kokosolja är alltid halvflytande i rumstemperatur. Då räcker det att bara hälla ingredienserna i en burk och röra om ordentligt till en jämn smet.

Kokosdeodorant

 • 28 november, 2011 06:47

Graviditet + varm höst gör att man svettas lite extra, och jag har upptäckt att jag inte är helt nöjd med att gå utan deo ändå. Jag har börjat testa en hemmagjord deo enligt följande recept: blanda lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse*. Tillsätt eventuellt lite eterisk olja om du vill ha parfym.

Jag hade ingen eterisk olja hemma, men det gör ingenting för jag tycker kokosoljan luktar så gott i sig själv. Den ger deon en svag kokosdoft som är väldigt fräsch och behaglig jämfört med de ofta tunga sötsliskiga kokosparfymerna i vanliga produkter.

Nu har jag testat den i en vecka, och tycker att den är den bästa deo jag någonsin använt! Dryg och effektiv (och billig!), känns bra och jag luktar inte ett dugg svett ens efter en lång dag. Den kan kännas lite mjölig precis när man tar på den, men det är ingenting jag märker när den väl sitter på.

* Enligt uppgift från andra no pooare kan man byta ut majsstärkelsen mot potatismjöl eller skippa den helt.

Tio tips till gröna päron

 • 2 november, 2011 08:32

I Naturskyddsföreningens nyhetsbrev som kom idag finns en lista på miljö/hälsotips för föräldrar. Så bra att jag kopierar rakt av! Listan finns även på Naturskyddsföreningens hemsida.

1. Shoppa second hand

En av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att grejorna troligtvis inte innehåller några rester av kemikalier eftersom de har tvättats och använts så många gånger. Köp gärna ekologiska kläder om du ska köpa nytt.

2. Banta badrumsskåpet

Galet nog kan barnprodukter innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan leda till allt från cancer till allergi. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och se till att det mesta är miljömärkt.  En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto bättre. Skippa gärna onödiga grejor som badskum och puder. Och du – parfym är till för vuxna.

3. Vatten bäst för rumpan

Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är det bästa för en barnrumpa.

4. Ekologiskt i kistan

Du gör en stor insats för miljön och naturen genom att välja ekologiskt. Men visste du att det är bra för hälsan också? Ekologisk mat innehåller inte rester av bekämpningsmedel och Krav-märkt mat innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-fetter. Studier har också visat att exempelvis ekojordgubbarna innehåller betydligt mer antioxidanter. Bra för både kidsen och dig själv! 

5. Skönt och grönt barnrum

Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint – men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet.

6. Håll koll på leksakerna

Jodå, vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är det minsta bra för barn. Håll extra koll på självlysande leksaker, mjuka plastleksaker och genomskinlig plast. Står det att de är fria från BPA, ftalater och PVC? Perfekt – då är det bara att köra. Ett tips är att undvika plast och klädtryck som är lite ”kladdiga”, eftersom de kan innehålla PVC. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen. 

Vad är bra då? Svanen-märkta leksaker är toppen. Träleksaker likaså, så länge de inte är målade med skadliga färger. Leksaksdjungeln är rätt klurig att ta sig igenom, men gör ditt bästa. Och fråga i butiken! Har de inget bra svar? Var jobbig och be dem ringa leverantören – det kan de göra på ett kick.

7. Bli en kreativ kock

En tredjedel (!) av all mat hamnar i soporna vilket så klart är ett enormt slöseri med jordens resurser. Var kreativ med matresterna, planera dina inköp och håll koll på vad som ligger där längst bak i kylskåpet. Lasta hellre upp för lite än för mycket på tallriken – det går ju alltid att fylla på. Och istället för att alltid köpa färdig barnmat kan du göra storkok, mixa och frysa in i portioner.

8. Vägra shoppinghetsa

Om du ska köpa allt som rekommenderas en nybliven förälder skulle du antagligen shoppa ihjäl dig. Tänk efter om du verkligen behöver den där specialsopkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus. Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis? Eller kan du helt enkelt vara utan? Tanken kan vara enormt befriande…

9. Lek i skuggan

Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter bäst för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den. Håll koll efter Svanen.

10. Gå loss med svabben

I dammtussar kan det gömma sig en hel del elaka ämnen. Barn, som ju leker mycket på golvet, är särskilt utsatta. Genom att våttorka golven, en eller ett par gånger i veckan, fångar du upp smådammet. Du kan också vädra då och då, ett snabbt korsdrag är bäst.

Stinky?

 • 2 november, 2011 06:45

När jag blev gravid blev jag extremt överkänslig mot lukter, speciellt syntetiska lukter som parfymer. Schampo, tvål, deo… allt sånt fick mig att vilja spy. Jag köpte parfymfritt, och det funkade bra förutom deon. Den hjälpte helt enkelt inte alls, så jag lät bli att använda den. Varför ta på sig något som inte har någon effekt?

De första veckorna fick jag tvätta mig oftare för att inte lukta svett, men till min stora förvåning försvann det efter hand. Nu har det gått flera månader sedan jag slutade använda deo, och det går hur bra som helst. Om det stämmer som jag har läst är svett ett sätt för kroppen att rensa ut gifter ur systemet. Deo använder ämnen som sätter den utrensningen ur spel, och kleggar igen porerna. Det är ju liksom hela poängen med deo, att man inte ska svettas. Så när man slutar kan man först lukta svett ett tag innan balansen har infunnit sig och de flesta restprodukterna hunnit svettas ut. Det är därför man snabbt känner sig ofräsch och tar på sig mer deo… Deo skapar alltså ett beroende, precis som många andra produkter.

Luktkänsligheten har minskat nu (förutom för FÖs Hugo Boss-deo – urk!) och jag har börjat använda några parfymerade produkter igen, men deo har jag faktiskt inget behov av. Självklart måste jag tvätta mig, men inte oftare än jag gjorde tidigare. Inte ens vanlig deo brukar ju hålla en fräsch mer än något dygn.

Men om det skulle vara någon som är misstänksam mot allt skräp som finns i hudvårdsprodukter – inte minst deodoranter – men som inte vågar kasta sig ut för stupet och klara sig helt utan kan ni titta in hos Sagogrynet. Hon håller på och testar människovänliga deodoranter och har redan hittat flera som hon tycker är bra! Klicka på ”no poo” eller ”tips och test” i kategorimenyn så hittar ni rätt!

No ‘poo utvärdering

 • 16 augusti, 2011 07:17

No ‘poo står för no schampoo men kan också innefatta andra hud- och hårvårdsprodukter. Man använder andra alternativ och vägrar produkter med en massa tillsatser som kan vara farliga, som mineraloljor och parabener.

Jag hade läst om det några gånger men tyckte att det kändes jobbigt och lite överdrivet. Det är väl inget fel på att använda schampo? Men så läste jag lite mer om det hos Lady Dahmer och Familjen Toad, och började känna mig lockad. Till slut bestämde jag mig för att testa under sommaren.

Jag har använt bikarbonat och äppelcidervinäger istället för schampo och balsam i 6-7 veckor. Information om hur man gör kan man läsa hos de ovan nämnda bloggarna, så det behöver jag inte upprepa här.

Fördelar med no ‘poo:

 • Man behöver inte tvätta lika ofta. Jag tvättar 1-2 gånger i veckan nu istället för varannan dag.
 • Mitt hår får mer volym. Jag har provat mängder av volymschampon och balsam till mitt platta tunna hår, men ingenting har haft någon effekt. Bikarbonat och ÄCV däremot fungerar faktiskt!
 • Man slipper konstiga ämnen i produkterna. Huden tar upp en del av allt den kommer i kontakt med, och många ämnen lagras i kroppen och kommer fram t ex när man är gravid eller ammar. Läskigt!
 • Man slipper en massa parfymer. Bikarbonaten luktar ingenting, och jag har inte haft några problem med kvardröjande vinägerdoft.

Nackdelar:

 • Det tar lite längre tid att tvätta håret eftersom bikarbonaten måste masseras in ordentligt (ca 2 minuter) och sedan sköljas ur lika noga.
 • Vinägern ska helst sköljas i svalt vatten, så långa varma duschar blir ju inte riktigt desamma när de avslutas ljummet eller kallt.

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd och tycker att mitt hår är finare nu än det någonsin varit. Jag kommer definitivt att fortsätta! Jag har även sneglat lite på hudvårdsalternativ, men än så länge inte orkat ge mig på att testa något. Jag skulle gärna vilja hitta något som kan få min dåliga hud att se lite bättre ut, men är inte tillräckligt fåfäng för att orka hålla på och tvätta och greja varje dag.