Avanai

You are currently browsing the Sytt/pyssel category

Små varma presenter

  • 8 juli, 2017 08:44

Min mamma fyller år idag och eftersom jag har nada pengar men en stuga full med garn har jag stickat presenter åt henne. Tyvärr uppskattar hon inte alltid handstickade saker så mycket som jag tycker att hon borde, men hon får vara glad för det hon får. Det är ett par sockar, ett pannband och två par halvvantar.

saker

Garn och mönster:

Sockarna: Raggis raggsocksgarn, vit och lilamelerat. Mönstret är improviserat.

Pannbandet: Red Heart Soft akrylgarn. Mönstret heter Turban(d) och finns på Ravelry.

Halvvantarna: Jag tror att garnet ursprungligen är ett vitt ullgarn från Stoff och Stil som jag har färgat själv med äggfärger. Mönstret heter ”Mrs Fitz fingerless gloves” av Marie Svendberg Eriksen och är inspirerat av TV-serien Outlander. Jag minns tyvärr inte om jag hittade det på Ravelry eller någon annanstans men googla så hittar du det säkert. Originalmönstret hade bara ett hål för tummen, så jag har lagt till tumkil eftersom jag föredrar det.

Visserligen är det kanske fel årstid för den här typen av plagg, men hon klagar alltid på att hon fryser så hon han säkert få användning för dem även innan vintern!

Byxor till Björn

  • 30 juni, 2017 08:44

Björn sliter ut sina byxor snabbare än jag hinner laga dem, och när han inte gör det växer han ur dem istället. Jag har letat efter ett mönster på byxor för vävt tyg som inte är för hårda och stela som jeans. Han föredrar mjukisbyxor men dels håller de sämre och dels har jag mängder av vävda tyger jag skulle vilija använda upp.

För ett litet tag sedan prövade jag ett Ottobremönster med fickor men med midjeresår istället för knapp och dragkedja. Mycket lättare att sy… Jag testade med ett väldigt mjukt och tunnt jeanstyg först som jag köpte förra sommaren för att sy tunna svala byxor åt Björn men som sedan blev liggande. Det blev jättebra! De blir snygga och sitter bra men är inte alltför komplicerade och tidskrävande att sy vilket är bra när man har en bebis som vill vara med. Jag sydde direkt ett par till, den här gången i Försvarets M90-tyg. Det är inte speciellt mjukt (och riktigt tufft för symaskinen) men tack vare en ganska generös passform och att jag bytte midjeresåren till mudd tycker han ändå att de är sköna att ha på sig.

byxor2

byxor

Förstärkningarna på knäna har jag lagt till i hopp om att inte behöva lappa knän alltför snart.

Jag gillar det här mönstret så mycket att jag har två par till på gång! Sedan ska han väl ha byxor så att han klarar sig året ut i alla fall??

Liten poncho

  • 24 maj, 2017 07:23

Det har varit lite hektiskt de senaste veckorna först med Vidars dop i början på maj och sedan med att försöka få så mycket gjort i grönsakslandet som möjligt innan det är för sent. Det är inte lätt att hinna gräva, rensa och plantera med en bebis som vill vara i famnen jämt. Till nöds går det att gräva lite med honom på ryggen, men mina knän gillar inte det något vidare så jag försöker passa på när han sover i bilstolen eller går med på att sitta i vagnen eller ligga på en filt på marken. Det blir kort men intensivt!

Då är det lättare att sticka! Jag har stickat den här ponchon åt Vilda ur boken Sticka för de små som jag hittade på biblioteket. Fantastisk bok med jättefina mönster till både vuxna och barn trots titeln. Vilda blev jätteglad!

poncho

Den var förvånansvärt lättstickad trots att man var tvungen att plocka upp massor med maskor, men jag blev rätt trött på den rosa färgen efter ett tag. Rosa är inte min favoritfärg.

Garnet är faktiskt inte ett utan tre olika restgarner. Novitas 7 bröder (ull/syntet), ett akrylgarn som heter Holly och ett baby merino garn som var så tunnt att jag var tvungen att sticka med dubbelt garn. Men det blev faktiskt riktigt bra! Knapparna minns jag inte var de kommer ifrån; jag fick dem på köpet när jag köpte något annat.

Eftersom föräldrapenningen inte tillåter några utsvävningar försöker jag sticka upp mitt garnförråd nu. Det är roligare än man kan tro eftersom jag är tvungen att tänka efter och vara lite smart när jag försöker hitta garn som matchar det jag vill sticka. Tyvärr blir det inga större projekt, för jag har inget garn i tillräckliga mängder för t ex en vuxentröja. Men det finns mycket annat man kan sticka!

poncho2

 

Koftan har hittat hem

  • 14 april, 2017 05:34

Jag stickade en baby/småbarnskofta för flera år sedan, bara för skojs skull. Jag hade ett garn jag gillade men som jag inte visste vad jag skulle göra av, och testade att använda det till ett mönster som egentligen krävde ett mycket tunnare garn och smalare stickor. Storleken blir ju betydligt större då, och när den var klar var den för stor för Björn som då bara var några år gammal. Jag lade undan den för att kanske sälja eller ge bort den senare.

kofta2

Igår hittade jag den när jag städade i systugan. Vilda var med och fick prova den, och den passar perfekt!

kofta

Garnet är Red Heart Soft (100% akryl). Jag gillar inte akrylgarner så mycket generellt men just det här är fantastiskt fint. Jag köpte det på Gekås för åratal sedan. Det är väldigt mjukt och har en fin glans och passar perfekt till barnkläder. Jag googlade lite nu för att se var man kan köpa mer, men det verkar vara svårt att hitta i Sverige.

Mönstret har jag tyvärr glömt vilket det var. Eventuellt har jag utgått från ett mönster och sedan ändrat; jag har ett vagt minne av att jag improviserade lite med spetsmönstret.

Drops Nepal

  • 30 mars, 2017 10:21

Jag har ingen reklam på min blogg, så då kan jag själv göra reklam när jag hittat något riktigt bra. Som garnet Nepal från drops. Min favorittröja av mina hemstickade är den här tröjan som är stickad av just drops nepal:

1528571_10202328574590715_172848371_n_small2

Nu när jag har haft den några år kan jag även konstatera att den här tröjan noppar minst och håller form och färg bäst av alla mina stickade plagg! Det är bra betyg för ett garn som inte ens är särskilt dyrt.

Stickat

  • 29 mars, 2017 09:50

Sedan sist har jag blivit färdig men en tröja av restgarner. Jag gick igenom mitt garnförråd för ett tag sedan och upptäckte att jag hade enstaka nystan i olika färger av Alafoss Lopi i tillräckliga mängder för att nästan räcka till en tröja. Det var inte helt lätt att kombinera så många olika färger, men jag tycker det blev riktigt bra! Det gröna garnet i ärmarna fick jag köpa till när det inte riktigt räckte.

Mönstret kommer från boken Knitting with Icelandic Wool.

alafoss

Garnet är ett tjockt och varmt ullgarn från Island som visserligen är ganska sticksigt men som å andra sidan både motstår regn och värmer riktigt bra. En perfekt tröja för skogsäventyr (så fort jag har slutat amma…).

Jag har även stickat en tröja till Vidar. När jag hämtar och lämnar hans syskon eller är ute på andra ärenden med bil behöver han halvvarma kläder som både håller honom varm i bilen och inte överhettar honom när han sitter i bärsjalen. En varm tröja, mössa och tossor är perfekt så här års.

kofta

Mönstret är 5-timmarskoftan som en del stickare säkert känner igen. Jag har ingen bra länk, men googla på 5-timmarskoftan så hittar du den! Ett väldigt bra och enkelt mönster. Den här blev ca storlek 62 med något tjockare garn än det som rekommenderas i mönstret, så följer man originalmönstret borde det bli ca 56-60.

Det enda jag undrar över är ett hålvarv precis i nederkanten av oket. Det fanns ingen förklaring till det i mönstret. Ofta används hålvarv (hål som stickas in med jämna mellanrum över ett helt varv) som dekoration eller för att man ska trä en snodd igenom, men det stod ingenting om det här. Hur som helst blev jag väldigt nöjd med den! Garnet heter Uldgarn och jag hittade det på Netto för ett tag sedan.

Här är Vidar med tröjan på sig, där han även passar på att demonstrera den klassiska ge-mig-mat-NU!-gesten:

kofta2

Mössa

  • 14 februari, 2017 03:37

Den här mössan blev klar igår. Den är stickad enligt Järbos mönster 7-18 men jag har lagt till garnbollen själv. Garnet heter Onion och består av ull och nässla (!). Den kombinationen låter rätt sticksig men det är jättemjukt och har en väldigt fin glans. Jag skulle vilja ha det i fler färger, och eftersom Vilda alltid lånar och slarvar bort mina mössor kan jag aldrig få för många.

mossa

mossa2

Drakmössa

  • 12 februari, 2017 11:59

Drakmössan jag började på häromdagen är klar och blev så här:

drake

Mönstret är från boken Monsterstickat för små monster och garnet är ett akrylgarn som jag tror heter Helen. Jag måste varna för att mönstren i den här boken är SMÅ i storlekarna! Jag har stickat två mössor som blivit alldeles för små trots att stickfastheten har stämt precis. Den här har jag stickat i storlek 12-24 månader trots att den är till en 6-månaders bebis. Hoppas den passar!

Nystickat

  • 30 januari, 2017 12:04

Jag har massor med färdigstickat sedan sist som jag inte orkat fota och lägga upp, men här kommer i alla fall en del av den senaste skörden. Man hinner sticka mycket när man går hemma och väntar på bebis!

vantar

Först och främst ett par ljust gråblå tovade vantar som ska till webshoppen så småningom fast jag kommer inte lägga upp dem nu. Det är nämligen en del förändringar planerade för shoppen, bl a en flytt till Etsy, men eftersom jag ska föda barn vilken dag som helst nu får det vänta lite. Men om du är sugen på att köpa något ligger shoppen fortfarande uppe och det går alltid bra att maila och fråga om du ser något här i bloggen du vill köpa. Mailadressen är avanai@gmail.com.

sockar

Raggsockar av restgarn. Garnet är Novitas 7 bröder och designen är min egen. Hälen kallas för förstärkt häl men om den är mer hållbar än andra vet jag inte än. Snygg är den i alla fall! Något krångligare att sticka än den fleegle heel jag brukar använda, eftersom man varvar lyfta och stickade maskor efter ett bestämt mönster som jag har svårt att komma ihåg.

gris

Vilda hittade den här mössan i en bok från biblioteket och tjatade på mig tills jag stickade den åt henne. Den har även matchande strumpor och vantar som ska se ut som klövar. Vantarna fanns det också mönster på i boken men strumporna fick jag improvisera efter ungefär samma princip. Även här är garnet Novitas 7 bröder, 75 % ull och 25 % syntet. De har det här garnet på Rusta som ligger nära oss, så det blir en hel del stickat av det…

Boken som mönstret kommer ifrån heter Monsterstickat för små monster och är skriven av Nuriya Khegay. Jag kan verkligen rekommendera den om man vill sticka söta saker åt småbarn, det finns hur mycket som helst!

dress

Den här klänningen är till Vilda och är stickad av ett garn jag hittade på Gekås för evigheter sedan. Jag tror att det är en blandning av ull och syntet. Grundmönstret till klänningen kommer från min favoritbok; Knitting with Icelandic Wool som jag köpte på Island för några år sedan. Jag älskar islandsstickning även om jag plockat bort den typiska flerfärgsstickningen i just den här modellen. Jag har istället lagt till ett flätmönster för att den ska se lite mer spännande ut.

hat

Den här mössan är också baserad på ett isländskt mönster men stjärnmönstret har jag ritat själv. Jag älskar färgerna och tycker att den blev jättefin, men tyvärr ser den inte klok ut när man sätter på sig den. Formen blev för rund och den ser ut som en hjälm. Jag stickade den åt mig själv men kommer nog att sätta i ett foder och ge den till Vilda som inte är lika kräsen (eller klär bättre i hjälm). Garnet heter Soya och är en blandning av ull och sojafiber. Det är alldeles himmelskt mjukt och färgerna är underbara men tyvärr noppar det en del. Kanske inte helt överraskande eftersom jag köpt det billigt på Netto.

På stickorna just nu finns en drakmössa från samma bok som grismössan kommer ifrån. Den ska min systerson få om den blir bra. Jag har precis repat upp en huva/liten cape till mig själv efter mönstret Scarlet Capelet på Ravelry eftersom jag inte tyckte den blev bra. Formen på huvan blev inte så snygg som på bilderna, och när jag skulle öka för axlarna blev det alldeles fel med antalet maskor och jag orkade inte försöka reda upp det och göra om. Jag vill fortfarande sticka något liknande, men måste hitta ett annat mönster.

Urd

  • 24 januari, 2016 07:01

Jag har fortfarande inte köpt den där knappen som saknas till bomullskoftan, men det är ju ingen anledning till att inte börja på något nytt…

Jag har börjat på en tröja som heter Urd. Minns inte var jag hittade mönstret först, men man kan hitta det här. Jag vill gärna ha det som en kofta istället för tröja, så jag har lagt till 2 aviga maskor på varje varv så att jag ska kunna klippa upp sedan och sy dit en dragkedja. Metoden heter steek och jag har lärt mig den när jag stickat efter isländska mönster. Tidigare har jag inte fått till de uppklippta kanterna så snyggt som jag skulle vilja, så jag ska se om jag kan finslipa min metod när jag väl kommer dit.

IMG_1708

Jag använder ett ganska grovt ullgarn som heter Peruvian Highland Wool och är köpt på Strikk i Göteborg. Verkar vara ett härligt garn, och finns i många fina färger!