Sommardrink
Ett sockerfritt alternativ till glass, eller kanske ett alkoholfritt alternativ till kalla drinkar?
Ingredienser
Frysta hallon
vattenmelon
några myntablad
Mixa alla ingredienser till en slät juice. Servera med lite is.
Tårtor!
I helgen var vi på födelsedagskalas för min pappa, och jag fick äran att göra tårtorna. Jag hittade det här receptet efter lite letande, och det fick det bli.
Hallonen till dekoren räckte inte, men med spritsad grädde som utfyllnad såg det bra ut i alla fall. Jag har ingen aning om hur den smakar, men gästerna på kalaset sa att den var god!
Som sockerfritt alternativ blev det en raw citroncheesecake med fyllning av cashewnötter och täckt av mango. Den var jättegod, och receptet finns här. Normalt äter jag inte honung, men i det här fallet var det så lite och jag orkade inte byta ut det mot något annat. Jag bytte ut paranötterna mot mandelmjöl, för jag gillar inte paranötter, och det gick hur bra som helst.
Dagens lästips
Niskalainen skriver suveränt om hur kvinnor ber om ursäkt för sitt ätande. Nog! Oavsett om det är jul eller inte ska vi äta hur fan vi vill utan ursäkter eller förklaringar.
Äkta vara
Jag läser ”Saltad nota”; Mats-Eric Nilssons senaste bok om fusket i livsmedelsbranschen, och undrar om mitt matintresse kanske börjar anta lätt överdrivna proportioner när jag efter att ha läst den ena berättelsen mer deprimerande än den andra om tillsatsstinna maträtter och fantasilösa enformiga restaurangutbud kommer till den del av boken som tar upp positiva exempel. Och blir rörd på gränsen till tårar av uppräkningen av människor som kämpar för ekologiska, närodlade, tillsatsfria råvaror, restauranger som lagar sin egen mat, och ansträngningar för att minska matsvinnet.
Tillsatser av en anledning
I Coops egen tidning Mer Smak har de i senaste numret en liten faktaruta om tillsatser, där de skriver följande:
”När det gäller tillsatser i livsmedel gör vi på Coop vårt bästa och lite till. De tillsatser som finns i våra egna varumärken är där av en anledning, som exempelvis konserveringsmedel eller för att ge rätt hållbarhet, konsistens, smak eller färg.”
Tja, det är ju det som är tillsatser: ämnen som påverkar hållbarhet, konsistens, smak eller färg. Och anledningen till att man använder dem? För att man har sparat in på riktiga råvaror för att göra tillverkningen billigare eller enklare, och därmed måste använda tillsatser för att maten ska hålla ihop, se aptitlig ut och smaka något sånär som den riktiga varan.
Livsmedelsteknik
Björn frågade för ett tag sedan var äppeljuice kommer ifrån, och jag påminde honom om att vi ju har gjort egen juice av flera olika sorter hemma i vår juicemaskin. Han tyckte det var väldigt spännande att få det förklarat, och älskar att upprepa det om man frågar (och ibland om man inte frågar).
Jag: Björn, hur gör man juice?
Björn: Man lägger frukt i maskinen, sen säger den VRRRRRRRR (skriks fram illustretat med yviga armrörelser) och sen kommer det juice!
Deltidsvego
När jag var yngre var jag vegetarian i ungefär sex år, och har tänkt länge att jag skulle vilja äta mer vegetariskt igen utan att för den sakens skull vara helvegetarian. Jag tror att vegetarisk mat är bra för hälsan, och är dessutom bra för miljön, men har haft svårt att få till det hemma eftersom FÖ inte gillar bönor och linser, jag behöver en del protein för att hålla blodsockret stabilt och därför inte kan äta bara grönsaker, och jag inte vill att vi ska behöva laga och äta varsin rätt.
Jag kom på idén att äta vegetariskt på jobbet, men fick aldrig tummen ur, förrän nu när jag återgick till jobbet efter föräldraledigheten. Det behövdes nog en sådan nystart för att jag skulle orka komma igång, och nu funkar det jättebra! Jag letar fram ett recept då och då, lagar en rejäl sats (4-6 port) bra vegetarisk mat med protein och gör lunchlådor som räcker minst en vecka. Då vet jag att jag har lunch, det blir ingen stress och jag behöver inte laga extra mat speciellt ofta. Det kan räcka med att sätta på en linsgryta samtidigt som jag lagar middag på helgen, så är nästa veckas lunch fixad. Hittills har jag inte ätit kött på kontoret en enda gång, sedan jag började jobba i januari!
Sockerfri jul – Nästan-raw-kokostoppar
Har haft idén ett tag att göra kokostoppar á la raw food, och gått och funderat på hur jag ska få rätt konsistens och smak. I helgen testade vi, och det blev jättebra! Även FÖ, barnen och syrran tyckte om dem.
Jag lade en handfull torkade aprikoser i blöt en stund, hällde bort vattnet och lade dem i matberedaren tillsammans med några dl kokos, ca 1 dl mandelmjöl, två dadlar och en skvätt vaniljessens. Körde matberedaren tills allt blivit finfördelat, sedan i med några klickar smör lite i taget tills det blir en bra formbar konsistens. Forma toppar. Klart!
Det är smöret som gör att det bara blir nästan raw. Med kokosolja istället hade det blivit raw och minst lika gott, men det hade vi inte hemma.
Sockerfri jul – Rårisgrynsgröt
Jag testade att koka risgrynsgröt på råris/fullkornsris. Det finns inga grötris som är fullkorn såvitt jag vet, så man får ta ett vanligt ris. Det är inte helt lätt att hitta ett ris som inte är klibbfritt, för det verkar vara det enda som finns på butikshyllorna. Men man vill ju att det ska klibba när man kokar gröt. Till slut hittade jag ett rött fullkornsris på Coop där det inte stod något om att det inte skulle klibba, och det fungerade bra!
Jag använde ett vanligt recept på risgrynsgröt (fast utan socker) och kokade riset en stund på spisen med vatten och mjölk. Sedan fick gröten stå i ugnen en timme på 150 grader. Då hade den tjocknat så mycket att jag ville ha lite mer uppsikt över den, och ställde den på spisen igen för att kunna tillsätta mer mjölk lite i taget. Det gick åt betydligt mer mjölk än i receptet. Jag tillsatte även hackade aprikoser och russin, en vaniljstång (dela den, skrapa ur fröna och häll i både frön och balja i gröten) och kanel. Det ser inte helt aptitligt ut med mjölk i det röda riset, det blev någon slags grålila färg till slut, men det blev jättegott!
Sockerfri jul – saffranspannkaka
I år tänker jag inte skriva så strukturerat om sockerfri jul som jag gjorde förra året, utan mer när andan faller på.
Något jag tänkt testa ett tag är sockerfri saffranspannkaka. Jag gillar saffran, och lussekatter är en av få saker jag saknar. Man kan få saffranssmak på te eller ha saffran i mat, men det blir aldrig den där intensiva saffranssmaken som finns i lussekatterna.
Jag använde ett recept i Ernsts julbok, och bytte ut sockret mot några dadlar som jag mixade tillsammans med lite av vätskan (3 dadlar till ett recept med 1 kg risgrynsgröt). I övrigt följde jag receptet.
Resultatet blev riktigt bra! Mycket saffranssmak och lagom sött. Fast jag måste säga att det blev lite lite tråkigt. Jag har vant mig vid att äta frukt eller raw food-godis (som består av frukt och nötter) som smakar mycket mer än vanliga sötsaker. Saffranspannkakan består till stor del av risgrynsgröt, som inte smakar så mycket i sig. Jag funderar på att testa en gång till och använda rårisgrynsgröt och tillsätta lite torkade aprikoser och mandel för att få en lite intressantare smak.