Avanai

You are currently browsing the Vilda nyfödd category

1 månad

  • 24 april, 2012 05:26

Igår fyllde Vilda en månad, och det är löjligt hur fort det går. Med Björn var första tiden rätt seg, men med två barn är det inga problem att sysselsätta sig!

Vi var på BVC igår igen. Hon hade gått upp till 4,7 kg men inte växt på längden sedan sist (53 cm nu). Hon verkar föredra att växa på bredden… Vi börjar få ordning på blöjexemet nu, som verkar vara en blandning av vanligt blöjexem och svamp.

4 veckor

  • 17 april, 2012 10:03

Vilda är inte fyra veckor förrän på fredag, men det var ändå dags för ny BVC-kontroll idag. Hon har gått upp 250 gram till sedan i fredags, och väger nu 4440 gram. Tur att jag kan sy, för fortsätter hon så här kommer hon att växa ur alla kläder och blöjor på nolltid! Tygblöjorna är fortfarande lite stora runt benen men börjar redan strama runt magen… Tur att vi har massor med vikblöjor som passar oavsett storlek, och jag har stickat ett par blöjbyxor som sitter som en smäck.

Blöjexemet är fortfarande inte mycket bättre trots svampsalvan, så nu ska vi byta till en annan salva och se om det gör någon skillnad.

3 veckor

  • 13 april, 2012 06:49

Var på BVC idag för kontroll. Vilda hade gått upp till 4,2 kg och alltså (varning för ohämmat skryt) ökat ett halvkilo till sedan senaste kontrollen för 10 dagar sedan. Alla tre kurvorna (vikt, längd och huvudmått) pekar rakt uppåt så det ska bli spännande att se vart det här slutar.

Vi frågade om blöjexemet och fick rådet att testa salva mot svamp eftersom sköterskan tyckte att det såg ut åtminstone delvis som svamp.

Storebror

  • 12 april, 2012 06:42

Björn har hittills varit ungefär som vanligt trots allt nytt, men nu när Vilda är tre veckor börjar vi se något som skulle kunna vara en reaktion på att bli storebror. Han är fortfarande väldigt snäll och kärleksfull mot henne, vill klappa och krama och hålla henne, men det märks på hans humör i övrigt att allt inte är riktigt bra. Han beter sig som han brukar göra när han är riktigt trött, även när han har sovit bra. Då kan han pendla blixtsnabbt mellan sitt vanliga glada humör och olika grader av gråt- eller raserianfall. Han har också blivit väldigt svår att natta, vill gärna amma men somnar inte av det utan vill gå upp igen efter en stund.

Jag försöker ta det med ro, ha tålamod och vara så vänlig mot honom som möjligt även när han går en på nerverna. Nattningen får också lösa sig av sig själv, det har den gjort många gånger förut när han har haft krångliga perioder. Eftersom han bara går på förskolan 15 timmar i veckan nu, och börjar sent de dagar han går dit, är det inte hela världen om han är uppe sent på kvällarna ett tag.

Vilda har börjat ha något längre vakenperioder, men är fortfarande världens mest lätthanterliga bebis som äter och sover största delen av dygnet. Till skillnad från Björn när han var bebis kan hon ligga och sova ensam i soffan eller i sängen, och sover redan nu flera timmar i sträck flera gånger per dygn. Det gör att det blir en del tid över till storebror, vilket kanske är en anledning till att han än så länge klarat omställningen så bra.

Dystert

  • 10 april, 2012 05:29

Jag har inte så mycket att skriva just nu. Är reducerad till mjölkmaskin, och den tid som inte går åt till amning går till trista saker som tvätt och matlagning. OK, det är inte riktigt sant, men det känns så. Som om FÖ och barnen skulle ha det lika bra utan mig om det inte var för mjölken (och det finns ju ersättning).

Jag minns en liknande deppig period första månaden med Björn, och misstänker att orsaken är en kombination av sömnbrist, hormoner och blodsocker (det går åt mycket energi till att göra mjölk). Det gör även åtgärderna ganska enkla: mat, vila och vänta tills det går över.

Blöjexem

  • 6 april, 2012 11:40

Vi blev lite tagna på sängen när Vilda fick blöjexem bara några dagar gammal. Björn hade aldrig några problem med det. Vi försöker byta blöja ofta, lufta och smörja med både bröstmjölk och Bepanthen, men det verkar inte bli bättre. Hon verkar konstigt nog inte så besvärad av det, men det ser hemskt ut. Än så länge är hon för liten för sina tygblöjor, men så fort hon växt i dem lite mer hoppas jag att de kan hjälpa. Någon som har några tips tills dess?

Ett halvt kilo mjölk

  • 2 april, 2012 01:49

Idag var första BVC-kontrollen, och sköterskan kom på hembesök med vågen i släptåg. Det verkar vara en trevlig sköterska, så jag hoppas det fortsätter gå bra med henne. Den vi har haft med Björn har varit helt ok också, men visade en del gammaldags åsikter om bl a långtidsamning och samsovning som jag inte håller med om.

All amning har i alla fall lönat sig. Vilda har gått upp 420 gram sedan förra vägningen för en vecka sedan och är nu uppe i 3,7 kg. Nog för att jag tycker att hon har blivit både rundare och tyngre, men var har hon gömt nästan ett halvt kilo?? SÅ mycket större har hon inte blivit på en vecka. Skönt hur som helst att få kvitto på att både amning och bebismage fungerar bra, även om vi märkt det själva också.

Sjalpromenad

  • 31 mars, 2012 04:32

Babylycka

  • 26 mars, 2012 08:56

I väntan på tredjedagsgråten/mammablues tillbringar jag så mycket tid jag kan med att titta beundrande på min dotter. Med Björn tog det tid innan kärleken kom, kanske för att allt var så nytt och omtumlande och förlossningen så lång och utmattande. Jag mådde också väldigt dåligt under sista delen av graviditeten på grund av foglossningen, och vi bodde i en tillfällig lägenhet på grund av en vattenskada hemma, så det var mycket som spelade in och gjorde det till en påfrestande tid.

Den här gången har jag haft en riktigt lätt graviditet och en drömförlossning, och när de lade upp henne på mitt bröst var det kärlek vid första ögonkastet. Hon är dessutom än så länge en riktig mönsterbebis, som antingen sover eller ammar och bara skriker när man byter blöja. Inte för att Björn var något monster, men dels var han mer aktiv redan från början och dels hade vi svårare att få igång amningen.

Så nu förstår jag vad folk menar med babylycka, och att det inte alls bara är någon kliché att man kan sitta och titta på sitt barn med svällande hjärta och aldrig få nog. Samtidigt känns det lite vemodigt att tiden då det bara var jag, FÖ och Björn är över. Aldrig mer kommer jag att kunna lägga all min energi och uppmärksamhet på bara ett barn, från och med nu blir det alltid prioriteringar och kompromisser och mina egna behov hamnar ännu längre ner på priolistan.

Övningskörning

  • 25 mars, 2012 07:12

Vilda är strax över två dygn gammal nu, och hennes liv består av amning. Vilken skillnad det är att amma en nybörjare jämfört med ett proffs som Björn! Jag är glad att jag inte är nybörjare jag också den här gången, utan vet en del om hur vi ska göra och vad jag kan vänta mig. Hon är klumpig och fumlig, hittar inte alltid rätt och får ofta ett lite dåligt tag eftersom hon inte öppnar munnen ordentligt.

Trots att jag är van vid att amma gör det ganska ont att amma så mycket och med någon som inte riktigt har lärt sig än. Men hon är en mycket motiverad elev och vi kommer nog få kläm på det snabbt.

Björn vill amma mer än vanligt, och jag försöker låta honom få så mycket som möjligt för att han inte ska känna sig undanskuffad. Det kan även vara en lättnad ibland att amma någon som vet hur man gör!