Avanai

You are currently browsing the Trädgård category

Köksträdgård 2016

  • 11 augusti, 2015 07:12

Odlingssäsongen är långt ifrån över, men jag har redan tankarna på nästa år. Den här sommaren var ju inte direkt någon höjdare för den som gillar att odla. Jag har fått mycket kamomill och en del jordgubbar, morötter och potatis, men mycket av det jag sådde har vuxit dåligt. Flera salladssorter, grönkål och palsternackor kom inte upp alls.

På semestern var vi på Gunnebo slott och jag passade på att titta på deras grönsaksland. De har en restaurang och odlar alla grönsaker och kryddor som används där. Vilka grönsaksland! Man tror knappt att det är sant. Jag skulle nästan sälja min själ för att få en trädgård som de har. Hur gör de?? Allt växte hur frodigt som helst, enorma plantor trots den dåliga sommaren. Jag hittar inga bra bilder tyvärr, jag var så överväldigad att jag alldeles glömde bort att fota, men man kan se deras växtkartor här.

Nu är mitt mål i livet att få en trädgård som Gunnebos. Min är liten, trång, högt gräs överallt istället för prydliga gångar, plantor huller om buller som växer halvbra, samt mängder med ogräs. Men det ska det bli ändring på! Jag har börjat med att gräva ett nytt jordgubbland – det ska bli upphöjd odlingsbädd med träkanter runt och snygga gångar. Se bara:

IMG_1747

Skördefest i trädgården

  • 23 september, 2014 08:19

I helgen skördade vi det mesta som fanns kvar i trädgårdslandet. Vi tog upp morötter, palsternacka, kålrot, grönkål och kryddor. Nu finns bara lite grönkål och pumpa kvar i landet.

DSC04323

Jag har längtat efter trädgård så länge jag kan komma ihåg, och det är precis så roligt som jag trodde det skulle vara! Till middag igår åt vi rotfruktsgratäng gjord på vår egen lök, potatis, kålrot, morot och palsternacka. Jättegott!

Jag har massor med planer inför nästa år. Större ytor, mer av allting, fler olika grönsaker!

Jordgubbsland och äppelträd

  • 15 september, 2014 02:00

Det börjar ju bli höst, men det är fortfarande somrigt väder och roligt att vara ute i trädgården. Jag försöker förbereda så mycket som möjligt nu så att inte våren blir så hektisk. I år var det ju en tidig vår, men har man otur kan den dröja och sedan komma plötsligt.

Vi var och köpte äppelträd för några dagar sedan. Jag har velat ha det sedan vi flyttade hit, men av någon anledning har det inte blivit av. Nu är i alla två stycken inköpta och har kommit i jorden, och jag hoppas att vi kan plocka egna äpplen redan nästa höst!

DSC04313

I jordgubbslandet är det ordentligt trångt. Inte nog med att jag satte plantorna lite för tätt i våras, nu har de dessutom förökat sig något otroligt. Nu när vi har skördat potatislandet satte jag igång med att flytta några av revorna dit.

DSC04312

Det finns många kvar, men just nu har jag ingen förberedd jord åt dem så de får vänta till våren.

Skördetid: lök

  • 27 augusti, 2014 08:42

DSC04131

Löken har mognat, så vi tog upp alltihop, tvättade av den och lade den att torka inomhus. Tanken först var att behålla blasten på för att kunna göra lökflätor när de torkat, men den åt rådjuren upp!