Avanai

Jag flyr inte, jag vet vart jag ska

  • 12 november, 2010 09:55

”Why live in the world when you can live in your head?” sjunger Pulp i en sång jag har glömt vad den heter. Jag älskar den meningen, den ger liksom godkännande till min dagdrömmande livsstil.

bästisens blogg skriver hon om vintern och hur man kan överleva mörkret och kylan. Det gäller att ha ett säkerhetsnät av ritualer som håller livsglädjen vid liv och får en att glömma att det regnar småspik ute och att det redan är mörkt fast klockan bara är fyra. Jag kallar det överlevnadsstrategi, men man skulle även kunna kalla det verklighetsflykt.

Verklighetsflykt är ett ord som dyker upp ibland när man pratar om t ex böcker och filmer. Speciellt science fiction och fantasy har jag fått intrycket råkar mer ut för det än andra genrer. För mig är verklighetsflykt något positivt, men det är det nog inte alla som håller med om. Jag har hört folk säga nedlåtande om en fantasybok ”det där är ju bara verklighetsflykt. Lev i verkligheten istället.” Men vilken verklighet?

Min verklighet är full av mirakel. Jag tror på Gud och Jesus och liv i rymden. Jag tror på spöken och liv efter döden. Jag har studerat naturvetenskap i många år och förundrats över vilka fantastiska, storslagna, komplicerade processer och system som pågår i naturen. Allt från Big Bang och supernovor till cellstrukturer i ett löv eller kristallformer i en sten är så fantastiskt att man måste stanna upp och hämta andan. Jag har fött barn och fått hänföras över livets mysterier, att se ingenting bli till en helt ny människa inne i min egen kropp.

Steget därifrån till en fantasyvärld eller en science fiction-serie är inte speciellt långt. Det är bara variation på samma tema. Det jag älskar så mycket med fantasy, skräck, science fiction och liknande är att man har så många möjligheter till sitt förfogande för att uppleva och hantera känslor. Man kan beskriva sorg, kärlek, glädje, ångest eller skräck i vanlig diskbänksrealism, men har man tillgång till andra världar, tidsresor, galaktiska krig och omöjlig kärlek över artgränser blir känslorna så mycket färgstarkare. På något sätt lättare att hantera. Och roligare.

Att se en film om ett framtidssamhälle som förbjuder känslor eller egna tankar, eller förfasas över hur Mordor är på väg att ta över den fria världen i Sagan om Ringen gör det lättare att hantera sin egen rädsla för ondskan i världen och den ångest man kan känna över att leva i ett samhälle som får mer och mer regler och kontroll över sina invånare.

Verklighetsflykt kanske kan vara att fly TILL en verklighet snarare än från, eller till en annan verklighet som ibland är mer relevant än den jag lever i när jag handlar på Ica eller sitter i bilkö på E20.

1 Comment

  1. L skriver:

    Fantastiskt bra skrivet! Du är så klok.

Kommentera