Avanai

Potträning uppdatering

 • 31 december, 2011 11:31

Som med så mycket annat sköter Björn potträningen själv. När han vill sitta på pottan, vilket är förvånansvärt ofta, går han och hämtar den från badrummet, ställer den i vardagsrummet (där vi oftast är) och vill ha hjälp med att ta av och på byxor och blöja. Ibland kommer det något, ibland inte. Tydligen gör de likadant på förskolan; han får sitta på pottan när han själv vill, inspirerad av de äldre barnen. Hemma sitter han gärna på den när han ser på TV.

Jag fortsätter att häpna över hur mycket barnet uppfostrar sig självt och hur lite ansträngning som krävs från vår sida. Det enda vi behöver göra är att ta på och av byxor/blöja, och så jublar vi lite för säkerhets skull när det kommer något i pottan. Att torka kiss på golvet känns inte som något överväldigande problem med tanke på att vi ändå torkar upp olika slags spill dagen lång. Nu under julhelgen har han fått gå utan blöja lite, och blir väldigt upprörd när han råkar kissa i byxorna eller på golvet. Jag tolkar det som att han inte är riktigt redo att sluta med blöja, men att han ändå börjar fatta vad det handlar om. När han vill ha blöjan igen säger han till själv, och har till och med börjat säga till ibland när den behöver bytas.

Funderar på att sy träningsbyxor åt honom (=kalsonger med lite fuktspärr och uppsugning. Ska tåla en kissning utan att läcka, men ändå kännas ordentligt blött).

2 Comments

 1. TuvaLiten skriver:

  När jag läste detta inlägg för några dagar sen tänkte jag -OJ då, potträning! Det har vi visst ”missat” Är det redan dax för det?…typ ;O) Vi har iof inte kört nån aktiv potträning med något av barnen utan det där har kommit av sig självt när barnen varit redo. Hittills har sigge mest använt pottan som pall ;o) eller möjligtvis klättrat i med båda fötterna i och sen satt sig att vila en stund:o)
  MEN så idag började han slita av sig kläderna och säga -Dajs, dajs! Jag var mitt upp i middagslagningen och bad storasyster 10 år att hjälpa honom och kolla om han hade bajsat i blöjan men nej då det var tomt.
  Kläder och blöjan åkte av och så satte han sig på pottan och både kissade o bajsade!
  Woohooo vilka smarta barn vi har ;o) även jag förundras över deras förmåga att lära och uppfostra sig själva, människan är ett mysterium ;o)

 2. Avanai skriver:

  TuvaLiten: Visst är det häftigt! Björns potträning är ganska oregelbunden och han får bestämma helt själv om och när han vill sitta, så jag vet inte om man ens kan kalla det potträning :) Men vi får mycket gratis från dagis också, där han ser de äldre barnen sitta på pottan och vill pröva själv. Han blev väldigt intresserad av toaletten för ett tag sedan och pratade om mamma och pappa som kissar, så då tyckte vi det var dags att köpa en potta!

Kommentera