Avanai

Lugnt i Kylarköping

 • 13 december, 2011 07:51

Har varit hemma med Björn idag också eftersom han inte får komma tillbaka till förskolan förrän 48 timmar efter senaste symtomet om jag har fattat det rätt. Typiskt att just idag är lucia och att vi hade sett fram emot lucia-firande på förskolan. Vi skulle ha med oss morfar och mormor och fika, och titta på när barnen sjunger julsånger som de har övat på i veckor (”tipptapp” är Björns favorit). Björn hade till och med en tomtedräkt redo, så det var riktigt dålig timing att bli sjuk just nu.

Idag har han i alla fall verkat må bra, även om han har varit lite tröttare än vanligt och OTROLIGT gosig och kramig. Frågan är som vanligt hur man vet när han orkar återvända till förskolan? Ska man gå strikt efter 48-timmarsregeln måste han vara hemma imorgon också eftersom han fortfarande var dålig i magen igår kväll. Men han har inte spytt sedan igår morse… Svåra beslut. Jag har inget emot att vabba imorgon också (FÖ har till skillnad från mig sjukt mycket att göra på jobbet just nu så han kan inte), men jag vill ju inte vara hemma i onödan.

Skulle kanske också vara bra att göra något annat hela dagarna än att titta på ”Bilar” med Björn. Jag har sett den filmen så många gånger nu att jag börjar känna mig lite hjärntvättad*. Det kan mycket väl vara den bästa film som gjorts, men jag är inte säker på om mitt omdöme är helt pålitligt… Ka-chow!

* = Vi tog en paus och såg Alvin och Gänget, men sedan pekade han på TV:n och befallde ”Bil! Bil!” igen.

3 Comments

 1. Jonna skriver:

  Håll på 48-timmarsregeln för guds skull (gäller både kräk och diarré)! Och det säger jag inte enbart i egenskap av emetofob utan också som anställd på förskola. Man kan vara smittsam så pass länge efteråt även om man känner sig hur frisk och kry som helst och är det den onämnbara så kan man känna sig frisk i ett par dagar mitt i sjukan innan den tar nya tag och kommer igen. Ibland går det runt runt på avdelningarna månader i sträck och du kan ju tänka dig hur populära föräldrarna till barnen som är tillbaka snabbt är då.

 2. Avanai skriver:

  Jonna: Tack! Det är inte så lätt att veta när man är nybörjare på sånt här. Då blir det VAB imorgon också, så slipper vi bli avskydda av hela förskolan… Vi fick se exempel på den där pausen mitt i sjukan den här gången; han var sjuk natten fredag/lördag, sedan frisk hela helgen och så sjuk igen natten söndag/måndag.

 3. Jonna skriver:

  Nej, det är klart och det är nog oftare därför än av ren nonchalans som föräldrar låter sina barn gå tillbaka till förskolan för tidigt. För en vuxen person som inte har någon närmare kontakt med kollegor/kunder/patienter på jobbet kanske det funkar att tumma lite på regeln (även om jag såklart är en förespråkare av total karantän i två dygn efter tillfrisknande) men barnen, särskilt på småbarnsavdelningarna, är ju verkligen PÅ varandra och personalen. Delar nappar, äter från varandras tallrikar, suger på leksaker, petar varandra i ögon, näsa och mun… osv. Perfekt grogrund för diverse smittor.

  Hrönns första vinter på förskolan hade vi vinterkräk tre(!) gånger. Jag var beredd att sluta jobba och bli hemmamamma. Och på en annan förskola här i området fick de stänga igen och sanera lokalerna för att få bukt med det. Det var tydligen så illa att peronalen vägrade gå till jobbet till slut. De blev sjuka igen så fort de kom tillbaka.

  (Och när jag skrev månader i kommentaren ovan så menade jag veckor, men det är ju nog illa.)

Kommentera