Avanai

Synopsis

 • 18 december, 2011 09:13

Jag har skrivit lite tidigare om svårigheterna jag har att slutföra längre skrivprojekt. Så fort en roman kommer upp i några hundra sidor tappar jag överblicken, går bort mig och fastnar. Jag har fått tipset från flera håll att använda en synopsis, alltså att planera historien, men har alltid tyckt att det låter sjukt tråkigt. Att skriva ska ju vara inspiration, magi och flödande fantasi. Inte planering och flödesscheman.

Jag har gjort någon motsvarighet till muntlig synopsis genom att berätta om en bokidé för Bästisen, och då tappat lusten att skriva den. Då är den ju redan berättad om än i väldigt nerkortad form. Jag har varit rädd att det ska hända om jag skriver en synopsis också, men nu när jag äntligen fått en ny idé efter en lång paus från skrivandet tänkte jag att jag får väl prova då. Jag känner inte jättestarkt för den här berättelsen, så det är inte hela världen om den blir förstörd.

Jag har skrivit en enkel synopsis i tabellform, där en kolumn talar om vilken scen det är, en annan vilket kapitel den tillhör, och en tredje utgör en väldigt kort beskrivning av vad som händer. Till min stora förvåning känns det faktiskt roligare att skriva nu! Jag kan se vad som ska hända, vad jag ska skriva härnäst, kan stuva om och lägga till eller dra ifrån allt eftersom det behövs. Jag behöver inte oroa mig för att jag ska glömma bort något eller tappa bort riktningen jag tänkt mig att berättelsen ska ta. Jag kan också se att jag inte har idéer till handling speciellt långt fram, vilket betyder att det antingen blir en novell eller att jag får hitta på en ny vändning i handlingen för att kunna fortsätta. Jag har inte bestämt än hur jag vill göra.

Om det här med synopsis fortsätter kännas lika bra ska jag testa det på ett romanprojekt jag sitter fast i. Även om jag gillar den berättelsen är den inte någon av mina absoluta favoriter, så den kan jag också tänka mig att ”offra” ifall det blir så att det blir för tråkigt med synopsis och boken dör. Den står ju stilla hur som helst, så det kan inte bli mycket värre… Sedan har jag två favoritprojekt som jag inte vågar använda några nya metoder på förrän de är väl beprövade!

8 Comments

 1. Andrea skriver:

  Se där, heja heja! Ibland behöver man tänka om lite för att komma vidare, jag tror det är nyttigt att ändra arbetssätt, åtminstone om det man har haft hittills inte funkat så bra. :)

 2. Avanai skriver:

  Ja, att gå vidare med långa projekt är ju fortfarande nytt för mig eftersom jag hittills inte klarat av det, så då måste jag nog pröva något annat än det som inte funkat :) Du får gärna skriva lite om hur du har gjort med Skymningstid!

 3. Malin skriver:

  Hmmm, synopsis i tabellform i excel… Det har jag inte testat. Tror jag lånar idén och testar det jag också. Har _många_ gånger försökt mig på att göra typ mind-maps för hand, men de blir bara helkladdiga och oöverskådliga. Blir det fel eller man kommer på att något inte funkar så man vill ändra så får man i praktiken börja om. Men i excel (trots mina agressioner mot programmet nyligen) är det ju lätt att ändra utan att behöva göra om allt. Jag lånar skamlöst ;-)

  • Avanai skriver:

   Malin: Jag gjorde tabellen i word, tycker det är enklare och snyggare när det bara är text man ska hantera. Jag gillar just att det är lätt att ändra allt eftersom berättelsen ändras. Låna gärna och berätta sen hur det gick!

 4. Andrea skriver:

  Jo, att använda excel har jag läst om många som gör – själv gillar jag det inte, jag tycker det blir oöverskådligt (speciellt som jag skriver på en pyttedator där man antingen måste göra texten väldigt liten eller inte kommer att se hela kalkylbladet i alla fall).

  Mindmaps tycker jag bara blir rörigt. Jag tror min hjärna funkar mer linjärt.

  I övrigt har jag ämnet till dagens blogginlägg, dårå ;) (Om jag bara hinner skriva det. Nu ska jag strax göra julgodis med sonen!)

 5. Avanai skriver:

  Andrea: Ser fram emot det inlägget!

  Jag upptäckte en till fördel med synopsis när jag skrev igår. Texten blev asdålig, men eftersom jag hade min synopsis kunde jag gå efter den och behövde inte känna mig jätteinspirerad för att kunna fortsätta ändå. Och nu har jag en text jag kan arbeta med och förbättra, vilket är mycket bättre än att låta bli att skriva eftersom ”det blir ju ändå inte bra”!

 6. Andrea skriver:

  Äh. Inlägget kommer en annan dag. Just nu går jag och väntar på att börja kräkas. Hej vinterkräksjukan!

Kommentera