Avanai

Hur man serverar te

 • 12 januari, 2012 07:59

Alternativ titel: Dagens I-landsproblem eller Dagens Besserwisser.

Jag dricker inte kaffe så jag kan inte säga hur kaffekulturen i Sverige ser ut. Däremot dricker jag gärna te, och där finns det otroliga skillnader på hur teet bryggs och serveras. Jag har delat in det i tre kategorier och presenterar dem här, från sämst till bäst:

Hemskt
Sådana där ställen där det står en kaffekanna och en vattenkanna på varsin värmeplatta. När man beställer sitt te får man det nästan varma vattnet upphällt i en liten kopp tillsammans med en tepåse. Det smakar ingenting, ser tråkigt ut och häller man mjölk i teet blir det ljummet. Tesorterna är ofta olika smaksatta sorter från Lipton som smakar mer aromämne än te, samt någon menlös English Breakfast. Kan möjligtvis förlåtas på en lunchrestaurang där teet ingår i lunchpriset, men ingen annanstans.

Mediokert/irriterande
Caféer som serverar te i glas. Vem kom på den urbota korkade idén? Te är varmt. Glas isolerar ganska dåligt, och har ingenting att hålla i. Det innebär att man antingen måste vänta tills teet kallnat så mycket att glaset går att hålla i, vilket medför att det blivit för kallt för att vara riktigt gott, eller vira en servett runt glaset. Tekoppar av porslin med öron uppfanns av en anledning. Nämligen att man ska kunna dricka te ur dem. Envisas man med att vilja ha glas finns det modeller med öron. Utbudet av tesorter på den här sortens serveringar varierar men brukar hålla sig till ganska blommiga, fruktiga blandningar.


(Bilden visar kaffe för jag hittade ingen bra bild på te i glas. Men jag antar att kaffedrickare lider av samma svårigheter med het dryck i glas utan öron)

Bäst
Återfinns lättast på dyrare restauranger och hotell samt hemma hos teälskare. Teet dricks ur kopp eller mugg med öra, helst av ganska tunnt porslin. Fat är inte nödvändigt men ger en viss elegans. Teet har bryggts i en kanna och tebladen har tagits bort när teet dragit klart. (Teblad som får ligga kvar gör teet beskt.) Teet serveras i kannan så att man själv får hälla upp, och mjölk och socker ska finnas tillgängligt. Tesorten är en riktigt bra English Breakfast eller någon annan teblandning som bara består av teblad utan fruktbitar, blomblad, aromämnen eller annat barbariskt.

Googlar man för övrigt på bilder på teglas får man upp en massa bilder på fina turkiska teglas, ofta dekorerade med något metalliknande mönster. Många av dem har faktiskt öron. Skulle caféerna servera i sådana är det en annan sak, för de är så vackra att de möjligtvis är värda besväret med hur man ska hålla i dem.

Men att hälla upp te i vanliga glas från IKEA gör man bara inte.

12 Comments

 1. Sagogrynet skriver:

  Haha! underbart inlägg!
  Jag dricker gärna te, men kan inte med svart. Grönt funkar, fast jag dricker helst rött eller ört.
  Eller bara skalar och skär ingefära i bitar och häller kokande vatten över.
  Åh, vad jag blev sugen på att koka chaite nu bara för det….

 2. Avanai skriver:

  Ja ingefärste är förvånansvärt gott! Det dricker vi som medicin hemma när någon är sjuk, och det lindrade faktiskt gravidillamåendet lite grann.

 3. Li skriver:

  Det finns inget annat te än vanligt svart te utan konstiga smaker i min värld. :-) Angående turkiska teglas; jag har sådana. De är små, som likörglas nästan fast utan fot. De är till för tedrickande på ett helt annat sätt. ”Vanligt” te ska serveras i kopp eller mugg, precis som du skriver, och ingenting annat!

 4. Li skriver:

  En sak till, jag tycker också att tevattnet ofta inte är varmt nog så att teet är dömt till att bli blaskigt hur länge det än får dra.

 5. Avanai skriver:

  Li: Jag tycker smaksatt te kan vara gott ibland, men smaksättningen får inte ta över. Det ska fortfarande smaka te. När vi åt på Hereford sist hade jag en riktigt underbar te-upplevelse. Väldigt gott Earl Grey, med bara aningen av bergamot-smak, serverades med kanna på bordet så man fick hälla själv (i kopp) och med starkmjölk till. Blir lycklig bara jag tänker på det.

 6. Li skriver:

  Åh, det låter riktigt najs!

 7. Andrea skriver:

  Word, sister! Varmt vatten på värmeplatta *brrr* (Kaffet på sådana ställen brukar vara uselt också, kan jag meddela.)

  För övrigt älskar jag när man kommer till mindre hotell eller B&B:s i England och det självklart finns koppar, vattenkokare och en liten skål med tepåsar på rummet. Inget fantastiskt te, men själva tanken.

 8. Avanai skriver:

  Andrea: håller med, det är jättemysigt att kunna göra te på rummet. Och vill man ha te av bättre kvalitet kan man ju lätt köpa eller ta med tesil och en påse löste.

 9. Hahaha! Nu måste jag erkänna att jag faktiskt GILLAR att dricka te ur glas… Stora tjocka glas så man inte bränner sig såklart, men så man ser teets färg.
  Första punkten håller jag helt med om. Te ska vara hett och färskt.

  • Avanai skriver:

   Trill o Bit: Jag har alltid mjölk i teet så det ser inte så fint ut. Men jag håller med om att det kan vara vackert med te i glas. Bara så jäkla svårt att dricka det!

 10. Jonna skriver:

  Det är rätt, ryt ifrån!

 11. Louise skriver:

  Bra sammanställning. Har slutat dricka te när det bara finns ljummet vatten.
  Jag har tekoppar med fat i glas. De är väldigt goda att dricka ur.
  Ser att du bor i gbg: Jag brukar köpa te på Ekostore, där har de flera goda sorter.

Kommentera