Avanai

Nej, Bjö!

  • 13 januari, 2012 06:13

Trots påfrestningarna på tålamodet när man lever med en tvååring som inte alltid väljer de bästa tillfällena för att markera sin självständighet*, är det otroligt fascinerande att se hur viktig just självständigheten är för honom. Häromdagen tog jag ett bett av hans macka (som visserligen var min från början men blev hans när han tog den). Han blev så arg att jag fick spotta ut biten och ge tillbaka den för att han skulle bli nöjd. Igår skulle jag hänga upp handduken igen efter att ha torkat hans händer, men det visade sig vara helt fel. ”Nej, Bjö!” beordrade han,  vilket betyder Nej det ska Björn göra alternativt Björn bestämmer eller Björn kan själv. Jag fick hjälpa honom att klättra upp på toaletten så att han kunde nå upp att hänga upp handduken själv.

Han till och med drömmer om att få bestämma själv. Flera nätter i veckan vaknar vi av att han ligger och gnäller eller gråter och vrider sig i en mardröm. ”Nej Bjö!” ropar han och gråter av förtvivlan och frustration. Ofta måste jag väcka honom för att han ska lugna sig, och då verkar han inse att det inte var på riktigt och somnar snabbt om.

Jag hoppas att mardrömmarna är något som de flesta barn har, och inte betyder att vi håller tillbaka honom för mycket. Jag tycker att vi låter honom vara självständig så mycket vi bara kan, men ibland går det ju inte. När vi väl säger nej tycker jag att han tar det bra (tårar och protester ibland men inget långvarigt och inga raseriutbrott), och tolkar det som att han ändå accepterar att man inte alltid får som man vill.

(*De som säger att barn som bärs, ammas länge och sover med sina föräldrar inte blir självständiga kan få komma och träffa Björn och inse hur fel de har.)

2 Comments

  1. Familjen Toad skriver:

    Haha goa unge. Tycker bara att det låter som om han är viljestark och nyfiken.

  2. Li skriver:

    Han är ju osedvanligt begåvad och duktig, så det är ju inte konstigt att han vill göra saker själv – han vet väl att han kan bäst! :-)

Kommentera