Avanai

Ligg still så ska jag hämta scannern

  • 21 januari, 2012 09:47

En sak jag alltid blir irriterad på när jag ser science fiction, oavsett om det är TV eller film, är att så fort någon blir sjuk eller skadad plockar de fram en scanner av något slag. Antingen en stor maskin som man lägger patienten i, eller en liten handhållen grej som man drar över hela kroppen. Den talar sedan om precis vad som är fel.

Det känns som en så slapp genväg av manusförfattarna. Okända sjukdomar och parasiter verkar vara ett favoritämne bland de som skriver science fiction, och kan ge uppslag till alla möjliga spännande berättelser som ofta involverar stor livsfara för alla inblandade och ibland för hela världen. Men för att komma dit måste de alltså hitta en diagnos, och då är tydligen en scanner mycket mer spännande än en riktig läkare?

Om scannern kan analysera hela kroppen på några sekunder, inkl blodprover och allt annat som behövs för att lista ut vad som är fel, och identifiera allt från virus till utomjordiska parasiter – vad ska man då överhuvudtaget med läkare och sköterskor till? Det måste väl vara lätt som en plätt för framtidens/utomjordingarnas tekniker att vidareutveckla scannern så att den även behandlar sjukdomen? Det blir en logisk brist att en så avancerad teknik används så slarvigt. Bara lägg patienten i scannern så blir allt bra igen.

Istället sitter vetenskapsmän/kvinnor eller läkare i vita rockar och tittar i mikroskop i en kamp mot tiden och med stressade ansiktsuttryck. Sedan upptäcker de ett ämne som fungerar, och då verkar manusförfattarna tappa intresset igen. Faran är över, och patienten blir frisk några minuter efter att han/hon fått en injektion av det speciella ämnet (som forskats fram och framställts på en höft, för så går det ju till i läkemedelsindustrin…) Har man sett den här typen av story några gånger och har lärt sig mönstret blir det inte så himla spännande längre.

Kolla bara på House. Hur kul hade det varit om han hade haft en sådan scanner? Avsnitten hade ju varit över på 5 sekunder.

Kommentera