Avanai

Stickat

 • 23 januari, 2012 07:11

Bland annat med hjälp av en jobbresa till Helsingborg (mycket tid i baksätet på en bil) har jag hunnit sticka en del på sista tiden. Jag har äntligen fått färdigt andra strumpan i mitt första par raggsockar! De blev jättefina, men jag upptäckte nu när jag tog på mig dem att jag har glömt att fästa tråden på den ena, så tån har redan börjat repa  upp sig lite. Det borde vara lätt fixat.

Jag letade efter ett mönster för att sy en mjukiskrokodil åt Björn, eftersom en av hans favoritsånger är Krokodilen i Bilen och han blir alldeles till sig när han ser en krokodil. Jag hittade inget, men däremot hittade jag mönster på stickade krokodilvantar! Det såg inte alltför svårt ut, så jag köpte garn och satte igång.

De blev faktiskt ganska bra, och Björn blev överlycklig när han fick se dem. Däremot vet jag inte om han förstår att det är vantar, eller om han tror att de är handdockor.

Jag har i alla fall lagt dem i dagisväskan så får vi se vad som händer. Han vägrar nämligen ha sina vanliga tumvantar, i alla fall tills händerna blir så kalla att han gråtande går med på att ta dem på sig.

Jag försöker att inte sitta stilla så mycket, vilket är svårt när man har stillasittande hobbies som sömnad och stickning. Men stickning är faktiskt ganska lätt att utföra stående eller till och med gående, och praktiskt att ha med sig på t ex resor, så jag sydde en liten stickväska i miniformat för att det ska gå lättare att ha stickningen med sig.

Skulle man sticka något stort som en vuxentröja skulle det inte få plats, men små projekt får plats tillsammans med något nystan och lite stickor. Den är sydd av brokadtyg från Stoff och Stil med foder av något sidenliknande jag hittade på en konkursrea. Fungerar riktigt bra!

Jag har dessutom lärt mig nu varför det ofta står garnåtgång i stickmönster. Jag har hittills handlat garner på samma sätt som jag köper tyg: hittar jag något fint köper jag lite av det och har hemma tills jag kommer på vad jag vill göra med det. Det fungerar med tyg, som man ofta har en eller flera meter av och lätt kan se om ett mönster får plats, men med garn blir det svårare. Jag hittade ett underbart silke/baby alpaca-garn på rea och köpte två nystan. Började sticka en fuskpolokrage åt mig själv men när det ena nystanet tog slut var jag inte ens halvvägs.

Jag vill att delen som går ner över bröstet och ryggen ska vara ganska stor, för att värma bra när man bär i sjal och måste ha öppet i halsen, men det räckte ju inte garnet till. Bara att repa upp och sticka något mindre istället (garnet har utgått och går inte att få tag i längre), och se det som en bra lärdom. Om inte annat var det bra träning på rundstickan. Det ska nog få bli en fuskpolo till Björn istället.

Andra saker på listan är benvärmare, fler raggsockar, fuskpolo till mig själv och möjligtvis till junior, vantar och en circular shrug till mig själv, och så har jag hittat ett mönster på stickade strumpbyxor som jag är lite frestad av eftersom köpe-strumpbyxor bara går sönder med en gång. Måste bara bestämma mig för om det är värt besväret att sticka något så stort. Kan ju bli rätt dyra strumpbyxor, som kanske inte alls håller bättre än de man köper.

3 Comments

 1. Familjen Toad skriver:

  Wooooow vilka coola vantar!
  Hehe jag gör samma sak när jag köper garn. Så dumt.

 2. Karin skriver:

  Vantarna är jättefina! Måste köpa garn (kan man ha såna själv när man är 37?)

 3. Avanai skriver:

  Karin: Absolut! Säg till om du lyckas förstora mönstret till vuxenstorlek, för då vill jag också sticka sådana! :) Jag är tyvärr inte tillräckligt avancerad för att ändra på mönster än, jag är glad om jag lyckas förstå stickmönster överhuvudtaget!

Kommentera