Avanai

Apropå ingenting

  • 3 februari, 2012 09:21

Lyssnar på KD Lang som sjunger Leonard Cohens Hallelujah och då dyker det upp minnen från när jag såg henne sjunga den på TV under invigningen av vinter-OS i Vancouver 2012.

Jag är nog så ointresserad av sport man kan bli. Vissa sporter, som friidrott och vintersport, är inte direkt plågsamma att titta på till skillnad från fotboll och hockey (allt som involverar en aggressiv kamp om en boll/puck plus hög ljudnivå ger mig ångest). Skidåkning kan till och med vara lite avkopplande av någon anledning, men jag är inte det minsta intresserad av vem som vinner. Den ena tjejen/killen i tajta kläder är inte mer engagerande än den andra.

Men när OS i Vancouver inleddes var Björn nyfödd och jag var parkerad i soffan. DVD-spelaren fungerade inte, och den som sett på TV på dagtid vet att utbudet inte direkt är överväldigande. Vi har runt 15 kanaler med bara skräp. Jag tror vi var sjuka någon dag, eller bara utslagna av sömnbrist, och tillbringade en hel dag i soffan alla tre. Just då gick OS-invigningen, och jag såg alltihop. Det var något av det mest imponerande jag någonsin sett, och kanske något påverkad av sömnbrist och hormoner blev jag väldigt tagen av föreställningen (jag såg till och med om alla fyra timmarna på SVT Play sedan…).

Vet inte om ni som såg det kommer ihåg det, men de använde arenan som filmduk och spelade upp en otroligt vacker och stämningsfull historia om Kanada, komplett med istid, stora skogar, prärier, indianer och nybyggare. Ganska sent i föreställningen kom KD Lang och sjöng Hallelujah och det var så vackert att jag grät.

Jag blev kanske något mer positivt inställd till vintersport efter den uppvisningen, men framför allt fick det mig att vilja åka till Kanada! Jag har varit i USA flera gånger, men aldrig Kanada och jag vet knappt något alls om landet. Men det har alla kriterier för att hamna på min topplista över efterlängtade resmål: Lugnt, inte för varmt, vacker natur, intressant historia. Övriga på topplistan just nu är (utan inbördes ordning):

  • Island
  • Skottland
  • USA igen (Utah, Rocky Mountains, New England och Alaska)
  • Nordnorge
Island kan jag snart stryka, tack vare världens bästa svärmor som tar med oss dit i sommar.

1 Comment

  1. Li skriver:

    K.d. Lang är en av de absolut bästa sångerskorna genom tiderna!

Kommentera