Avanai

Huslig

 • 17 februari, 2012 06:40

Jag var ensam hemma med  Björn igår kväll, och när filmen han såg på tog slut stängde jag av TV:n. Vi (han) tittar alldeles för mycket på TV, men jag tycker det kan vara svårt att hitta på annat att göra. Det är astråkigt att leka med hans leksaker, böcker är väl ok men inte hela tiden, rita blir så kladdigt, gå ut är inget kul när det är mörkt och kallt… osv.

Jag hade väntat mig att Björn skulle protestera mot att TV:n var avstängd, men han gick ut i köket istället där han hittade insatsen till bakmaskinen och ville baka bröd. Så det gjorde vi. Jag mäter upp mjöl, vatten, jäst och allt annat vi ska ha, och han häller över det i bakmaskinen. Sedan ställer jag in programmet och han får trycka på start-knappen. Jag använder bakmaskinen väldigt mycket, men framför allt till att göra degen. Jag tycker inte själva gräddningsprogrammet är lika bra. Så när degen var klar fick han hjälpa till att knåda och lägga över limpan i formen (men man måste vara snabb så han inte äter för mycket deg).

Någon gång ska jag visa honom hur man bakar bröd för hand, men det får vänta tills han är lite större eftersom jag inte tror han har tålamod till det nu.

Efter brödbaket satt vi på golvet och sorterade stickor, och när Björn slängde in stickor under soffan upptäckte vi hur dammigt det var där så vi tog fram dammsugaren. Jag fick knappt röra den, det var Björn som skulle dammsuga. Det var lite roligt för han har aldrig velat göra det förut. Han älskar moppen och sopborsten, men har hållit sig undan från dammsugaren. Nu dammsög vi (jag fick låna den då och då) nästan hela lägenheten och han var helnöjd. Sedan pyjamas, borsta tänderna och läsa en bok, och så i säng. Den här gången gick det jättebra att natta, kanske för att pappa inte var hemma och det är han som har den roliga datorn. Jag har lyckats lura i Björn att min dator inte har youtube, så den är inte alls lika intressant.

Tack och lov att det är fredag nu, utan några speciella planer till helgen. Jag är helt slut efter en lång vecka med sjukdomar och mycket jobb (har bara 8 arbetsdagar kvar nu och massor att göra på den tiden), och har dessutom lyckats få en infektion eller något i antingen en kindtand eller högre upp i käkbenet som gör fruktansvärt ont. Det tar mycket på både krafterna och humöret att gå och vara sjuk och ha ont om vartannat. Hur mycket jag än gillar vintern längtar jag till våren nu så att dagissjukorna kan börja avta, bebisen kan födas och jag kan få mitt immunförsvar tillbaka!

3 Comments

 1. Andrea skriver:

  Ja, fy sjutton för februari, när alla är sjuka och det är långt till våren! (Fast småfåglarna har faktiskt börjat kvittra här lite grann när solen skiner, alltid nåt!)

  Jag känner så väl igen mig i att det är svårt att ta mig för att göra något vettigt med barnen (i synnerhet D) eftersom allt känns så jobbigt och tv:n är så enkel… Min ork har ju verkligen varit på noll ett bra tag, men jag ska försöka ändra på det nu. Heja dig som lyckades bryta mönstret lite grann i alla fall!

 2. Avanai skriver:

  Andrea: Tack! Hoppas du får mer energi snart och orkar hitta på något att göra! Jag är glad så länge Björn intresserar sig för bakning och matlagning, för det är min standardlösning när vi har tråkigt. Det eller att gå ut, och det är så motigt nu när det är kallt och halt.

 3. Li skriver:

  Han är ett sådant begåvat barn!

Kommentera