Avanai

Låt barnen äta ifred

  • 23 februari, 2012 06:05

Det mesta Björn tittar på på TV är helt ok. Vi har hittills lyckats hålla oss borta från Disneys sjuka könsroller och annat skräp, och han tittar rätt mycket på Pixar-filmer som faktiskt är riktigt bra.

Men det finns en sak som jag har reagerat på. I ”På andra sidan häcken” – en animerad Dreamworksfilm om ett gäng vilda smådjur som stjäl mat från folk i en förort – finns en scen där en tvättbjörn berättar om människors matvanor för de andra djuren.  Bland annat visar han upp en människa som springer på ett löpband, och berättar: ”Det här tar bort det dåliga samvetet så att de kan äta mer mat.”

Varför har man med en sådan replik i en barnfilm? Den är amerikansk, och kanske har man en ännu mer skruvad inställning till mat där än här, men jag tycker ändå att det går över gränsen. Budskapet till barnen blir då 1) Man ska ha dåligt samvete när man äter mycket mat, och 2) om man tränar får man äta mer (vilket är den enda anledningen till att träna).

Vad gör man? Tar bort filmen? Hoppas att han har tröttnat på den innan han fattar vad de pratar om? (högst troligt). Eller kanske tvärtom ser till att han ser den igen när han är äldre så att vi kan prata om det?

Som pojke löper han en statistiskt sett lägre risk för att drabbas av ätstörningar, men han är inte immun för det. Särskilt inte om han ska matas med vuxnas sjuka föreställningar om mat och hälsa redan från barnfilmerna.

Kommentera