Avanai

Frågor om amning och syskonamning

  • 29 mars, 2012 08:02

Det dyker upp en del gamla frågor och en del nya nu när det ska ammas bebis igen. Några från omgivningen och några jag ställer mig själv eftersom syskonamning/tandemamning är nytt för mig också.

Hon kan väl inte vara hungrig igen redan??

Den här frågan dök upp ofta när jag ammade Björn, och nu är den tillbaka igen.

Jodå! Ett nyfött barn ökar i vikt i rasande fart, och då måste man äta mycket! Magen är liten och bröstmjölken väldigt lättsmält, så man måste fylla på ofta. Amning är även närhet, kärlek och trygghet. Ett nyfött barn har hittills tillbringat hela sitt liv inuti mamma, med ständig värme, näringstillförsel och ljudet av hennes hjärta och andning. Att ligga i mammas famn med munnen full av mat är den ultimata tryggheten, vare sig man är hungrig eller inte. Bröstmjölk är dessutom lugnande och smärtstillande, och hjälper mot oroliga bebismagar och andra obehag.

För den som har en ammande mamma i sin närhet men inte har amningserfarenhet själv kan det här vara en bra källa till information!

Räcker mjölken till två barn?

Ja! Mjölkproduktionen bestäms av efterfrågan, dvs ju mer det ammas desto mer mjölk blir det. Det är fullt möjligt att amma både tvillingar och trillingar, och att delamma ett större barn samtidigt med som man helammar en liten bebis är inga problem rent mjölkmängdsmässigt. Mjölkens sammansättning styrs av det minsta barnets behov.

Kan infektioner spridas mellan ammande syskon via brösten?

Här hade jag inte svaret själv utan fick vända mig till Kellymoms fantastiska resurser. Man kan ju inte låta bli att undra om lillasyster kommer att få alla Björns dagisinfektioner när de delar bröst? Svaret visar sig vara att syskonamning sannolikt skyddar mot infektioner snarare än sprider dem (se länken)! Mjölken innehåller antikroppar mot allt som mamman utsätts för, och när dagisbarnet ammas sker den exponeringen snabbare än den annars skulle ha gjort, vilket innebär att både stora och lilla barnet får antikroppar mot infektionen i fråga på väldigt kort tid.

http://kellymom.com/ages/tandem/tandem-faq/15germworries/

Hur sjutton ammar man två barn samtidigt?

Framför allt på kvällen vill båda amma och ingen vänta på sin tur. När jag förklarar för Björn att nu har lillasyster tutten och han får vänta på sin tur sitter han och tjatar om att det är hans tur nu! På natten har vi tagit bort amningen för honom, men jag vill ha den kvar vid nattningen än så länge för att inte utsätta honom för alltför många omställningar på en gång. Jag har testat att ligga på rygg med ett barn vid varje sida, och att sitta upp med Vilda i famnen och Björn sittande bredvid mig, men båda ställningar gör ont eftersom barnen liksom drar åt varsitt håll.

Här hittade jag några tips på ställningar som jag ska testa!

http://kellymom.com/ages/tandem/tandem-faq/08tandempositioning/

Jag tycker redan att det märks att amningen är bra för sammanhållningen mellan syskonen. Björn ligger gärna och klappar sin syster och tittar på henne när de ammar samtidigt, och har än så länge inte visat några tecken på svartsjuka.

2 Comments

  1. Andrea skriver:

    Det låter så mysigt med syskonamning! Tyvärr blev det inte aktuellt för oss eftersom jag slutade amma D långt innan ett syskon ens var påtänkt (det är dessutom 3,5 år mellan dem och jag tror inte jag hade velat amma så länge ändå).

  2. Avanai skriver:

    Än så länge är det lite bökigt eftersom Vilda ammas i stort sett hela tiden och det blir svårt att göra plats för Björn också, plus att det lätt gör ont när man ammar så intensivt. Men det finns definitivt fördelar så jag fortsätter tills vidare. Förstår att det blir mindre aktuellt när det är längre mellan barnen. Kanske om ni skaffar en trea… :)

Kommentera