Avanai

Skrivro

  • 28 april, 2012 05:47

På tidningen Skrivas faceboksida diskuterar de var man finner ro att skriva. Det är jätteintressant att läsa folks förslag, eftersom de är så varierande. Någon vill ha absolut tystnad och inget internet, inget får distrahera. Andra behöver just distraktion och skriver framför TV:n eller på offentliga platser. Flera drömmer om en liten skrivstuga på tomten, och några säger att skrivron finns i huvudet. Just det sista tycker jag är särskilt intressant, eftersom brist på skrivro är något man gärna skyller på när man inte kan/vill skriva.

Jag har tänkt förut att man nog inte ska omge sig med för mycket ritualer för att kunna skriva. Inte alltid sitta på samma plats, lyssna på en viss sorts musik (eller ha det för tyst) och hänga upp sig på yttre omständigheter. Å andra sidan märker jag nu tydligt med barnen att man behöver kunna koncentrera sig. Det går inte att skriva var och när som helst eftersom skrivande är en intellektuell process som kräver att hjärnan får arbeta utan alltför många avbrott.

Sedan Björn kom har jag skrivit ganska bra på jobbet, en stund före eller efter arbetsdagen eller på lunchen, just på grund av att jag får vara ifred då och inte blir avbruten av ett barn som behöver något, vill ha sällskap eller vill låna min dator. Allra bäst skriver jag hos svärmor, för där leker Björn med henne och jag får timmar för mig själv! Just nu skriver jag inte alls, men har lagt en anteckningsbok vid min amningshörna och ska se om det går att skriva lite för hand när jag är ensam med Vilda eller när Björn ser på TV. Jag behöver också börja redigera ett avslutat projekt, och undrar om det går att göra även det i amningshörnan om jag skriver ut boken lite i taget. Måste bara köpa ny färg till skrivaren först. Alltid är det något…

Kommentera