Avanai

George Martin is not your bitch

  • 9 maj, 2012 06:58

Jag har läst ut A Clash of Kings; andra delen av George RR Marins fantasyserie A Song of Ice and Fire, och är alldeles golvad av hur bra de är. Hur lyckas han?? Det är så komplexa berättelser, så mycket politik och intriger, så mycket folk. Han lyckas berätta från flera olika personers synvinklar utan att ge läsaren för mycket information. Jag skulle ge mycket för att få se hans anteckningar, eller hur han nu gör för att hålla reda på alltihop. Hur tänker han? Hur kommer han ihåg allt? Hur skriver och redigerar han så långa berättelser utan att tappa bort sig?

För att göra det ännu mer frustrerande har karln en blogg, där han INTE beskriver sin arbetsprocess. Istället skriver han om sina resor och en massa detaljer om tv-serien.

Neil Gaiman har på sin blogg (som också innehåller alldeles för lite skrivprat och alldeles för mycket annat) skrivit om folks förväntningar och alla klagomål på att George Martin skriver för långsamt. Tydligen är det mycket tjat om ”när kommer nästa bok?” Neil påminner om att Martin – och alla andra författare – arbetar på sitt eget sätt och inte har någon plikt att leva upp till läsares förväntningar. ”George Martin is not your bitch” skriver han. Det är väl så med skrivprocessen också. Hur gärna jag än vill veta hur de gör är George Martin (och Neil Gaiman uppenbarligen) tyvärr inte min bitch.

Kommentera