Avanai

Tillbaka till mamma

 • 27 juni, 2012 07:47

Hitttills har jag bara fått positiva reaktioner på att jag bär mina barn. När Björn var bebis var det en medelålders kvinna i kassan på Hemköp som sa till mig att knyta ordentligt så att han inte skulle ramla ut, men det är det enda jag fått höra som kan likna en negativ kommentar.

Jag har märkt att de kommentarer vi får verkar variera beroende på ålder och kön hos de som kommenterar. Det här är inget försök att dra några slutsatser, utan bara en nyfiken observation:

Unga kvinnor tittar antingen konstigt på oss, eller så har de frågor om hur man gör och verkar nyfikna på att pröva själva. Är mest intresserade av de praktiska aspekterna, att få händerna fria och bebisen lugn.

Unga män brukar vara mycket positiva, säger ofta att de skulle vilja byta plats med bebisen.

Äldre kvinnor (medelålders och uppåt) är de som kommenterar mest. De brukar säga hur mysigt det ser ut, att där har bebisen det bra och att de önskar att det fanns bärsjalar när de själva hade småbarn.

Äldre män verkar inte ens se oss. En enda gång har en äldre man kommit fram till oss, och då undrade han om det fungerade bra att bära så och sa att det såg trevligt ut.

Jag roar mig med att fundera på vad skillnaderna beror på. Att kvinnorna är intresserade är kanske inte så konstigt då det oftast är kvinnorna som har mest hand om de riktigt små barnen. Men varför vill unga män så gärna hoppa upp i bärsjalen? Finns det någon undermedveten längtan tillbaka till mamma, och i så fall varför kommer den till uttryck bara hos unga män?

4 Comments

 1. TuvaLiten skriver:

  De unga männen är bara ute efter närheten till dina bröst! ;o) Nä jag vet inte, kanske är det så att den kvinnliga delen mest ser det praktiska med att bära medans männen inte tänker så långt ;)
  (märks kanske att jag för tillfället är måttligt irriterad på den manliga hälften i familjen)

 2. Familjen Toad skriver:

  För mig är det jättemånga män i alla åldrar som kommenterar och ler, särskilt äldre. :) Och så är det många barn som ropar efter oss.

 3. Avanai skriver:

  TuvaLiten: Jag tänker mig att kvinnorna kanske identifierar sig med mamman medan männen identifierar sig med barnet :)

  Familjen Toad: Ja, barnen glömde jag! De tycker att det är jätteroligt att se en bebis, och hon syns ju mycket bättre i sjalen än hon skulle gjort i vagn.

 4. Jennie skriver:

  De flesta unga män som kommenterar sådär verkar uppenbarligen referera till brösten.

Kommentera