Avanai

Slutmjölkat

 • 25 juni, 2012 11:03

Vilda har fyllt tre månader, och det betyder att vi inte längre får donera mjölk. Mjölkens sammansättning förändras allt eftersom barnet blir äldre, och sjukhuset vill bara ha nyfödd-mjölken (stämmer inte, se Sagogrynets kommentar). Jag kommer nog att sakna lite grann att få gå omkring och känna mig viktig (särskilt när jag är på väg till sjukhuset för att lämna mjölken med min svarta kylväska och känner mig som en agent på hemligt uppdrag) men det är framför allt skönt att slippa. Nu kan jag tvätta händerna som en normal människa igen, ta på mig ringarna, ta i vad jag vill och slippa diska och koka pumpen varenda dag.

Själva pumpningen var inga problem när jag väl vant mig, men hygienrutinerna och känslan av ansvar (tänk om ett litet barn blir sjukt om min mjölk inte är tillräckligt ren?) har varit jobbiga.

Mest av allt ska det bli skönt att slippa gå till sjukhuset och lämna mjölken. Jag har lämnat 1-2 gånger i veckan på neonatalavdelningen på Mölndals sjukhus; vårdavdelningen för för tidigt födda barn. Det pågår ett helt annat liv där inne, ett jag inte känner till och är väldigt tacksam för att jag sluppit. Jag har läst lite om för tidigt födda barn, och det verkar vara ett tungt liv med mycket oro den första tiden innan man vet om de kommer att klara sig. Jag tycker att det känns i luften när jag är där inne, och då och då stöter man på trötta föräldrar i sjukhuskläder som pratar med sköterskorna om pumpning och amning. Då inser man hur bra man har det med fullgångna friska barn som äter och mår bra.

Ingången och hissen till neonatalavdelningen är dessutom samma som till förlossningen, vilket väcker en massa minnen varje gång jag är där. Båda mina förlossningar har varit bra, men även en bra förlossning är känslosam och alla känslor är inte positiva. Det är mycket smärta och oro förknippat med den där parkeringsplatsen och porten till sjukhusets förlossningsavdelning, samtidigt som det får mig att längta tillbaka alternativt längta efter att få göra det igen.

2 Comments

 1. Sagogrynet skriver:

  Vilket jobb du gjort! Så viktigt! Så fantastiskt!
  Bra kämpat! <3

  ( En liten detalj bara.. det är inte pga mjölkens sammansättning som man inte får lämna mjölk i mer än tre månader. Den mogna mjölken (efter ca 4-5 veckor) förändras ytterst lite, den blir bara något fetare med tiden. Så det är absolut inget fel på din mjölk, den duger utmärkt till nyfödingar!

  Det har med 25 år gamla regler från WHO att göra, vilka uppkom då vi hade utbrott av HIV i väst. Man tror att risken för smitta ökar efter tre månader då många kvinnor åter är sexuellt aktiva. Därför får man inte längre lämna mjölk efter den tiden, det har ingenting med sammansättningen att göra. Personligen tycker jag att den här regeln är föråldrad och inaktuell i Sverige, och skulle gärna se en uppdatering av de svenska reglerna kring mjölkdonation. )

  • Avanai skriver:

   Sagogrynet: Tack för din kommentar, och för förtydligandet om varför man inte får lämna efter 3 mån. Det hade jag ingen aning om! Vad tråkigt att gamla regler ligger i vägen för donation, det hade ju varit jättebra om de som vill och kan lämna får fortsätta göra det längre än 3 månader.

   När Björn var bebis tog det ett par månader att få kläm på amningen, så då hann jag inte donera. Det gäller säkert fler än mig!

Kommentera