Avanai

BLW-tips sökes

 • 2 augusti, 2012 05:58

Det är visserligen två månader kvar tills vi tänker börja ge Vilda vanlig mat, men det skadar inte att vara förberedd. Med Björn gjorde vi på det vanliga sättet och gav puré och gröt med sked de första månaderna. Sedan dess har jag läst så mycket positivt om BLW att jag är sugen på att testa det med Vilda. BLW står för Baby Led Weaning och innebär att bebisen själv styr avvänjningen från bröstmjölk och introduktionen till vanlig mat. Man matar inte utan låter barnet äta själv redan från början.

Vi kommer inte att kunna låta henne styra helt själv eftersom jag börjar jobba när hon är runt 9 månader och hon då måste börja äta en del vanlig mat. Är hon inte redo att plocka själv då måste hon matas, så jag föreställer mig en blandning av BLW och vanlig matning så mycket som möjligt på hennes villkor.

Nu till saken: någon som har bra tips om BLW för nybörjare? Vilken mat är bra att börja med? Vad ska man tänka på för att undvika risken att barnet sätter i halsen? När börjar ni ge rinnande/kladdiga saker som gröt eller smoothies?

4 Comments

 1. MG skriver:

  Vi har inte haft något allvarligt sätta-i-halsen fall alls, han får hantera maten i munnen i fred och kommer något för långt bak fixar han det (kan se lite äckligt ut, men han löser det. I några fall har han kräkts om något fastnat längst bak på tungan, men han har aldrig fått ner något i halsen). Vi har både gett plockmat och senare mos och tjockyoghurt med sked, men han har fått ta skeden själv sista biten med handen eller mött den med munnen – inget ”istoppande”. Dock hostar och fräser han periodvis mycket när han dricker vatten, han ”huttar” ofta alldeles för fort med sin mugg och då kommer det ju ner, men det är ju inte farligt bara obehagligt. Sonen är nu 15 månader.

 2. Jenny, mamma till D skriver:

  Jag är så glad att vi har kört med blw för vårt barn. Det är verkligen bra! Vill gärna ge dig tips och hjälp! D fick aldrig någon puré utan åt plockmat från början.

  någon som har bra tips om BLW för nybörjare?
  Läs på så att du kan svara på folks frågor och kommentarer med fakta. Det är skönt att ha det i ryggen. Vi gav även blw-boken till min mamma så att hon kunde läsa den. Det var mycket värt att ha henne (som umgås med oss ofta) med på tåget. Gör inte maten och ätandet till en stor affär. Försök tagga ner och låta barnet vara. Alltså – kommentarer, hurrarop och annat. Var sparsam med sånt och låt barnet upptäcka maten i lugn och ro. Bli inte förskräckta då barnet hulkar, hostar och kanske kräks. Det kommer att hända! Det är ingen fara. Vårt barn har alltid fixat det själv. OCH varit märkbart oberörd av det. När matbiten har hostats eller kräkts upp har ätande fortsatt som vanligt utan vidare funderingar. Någon enstaka gång har vi föräldrar fått en blick som att barnet frågade ”Är jag ok?!” Vi har då bekräftat att det lugnt, du fixar det. Det har alltid funkat.

  Vilken mat är bra att börja med?
  Vi började med gurkstavar och kokta buketter av broccoli och blomkål. Sen gjorde vi också stavar av potatis och morot i ugn. För oss funkade det bra. Det finns säkert andra saker som är bra att börja med också. Jo, sen gjorde vi äppelklyftor i ugnen med lite kanel på. Superpopulärt! (Perfekt att ha med som litet mellis på man är på utflykt.) Ha kvar skalet, annars blir det som äppelmos som ungen ska försöka få i sig. Vårt barn stoppade in hela klyftan i munnen, bearbetade den och sen kom skalet ut ;-)

  Vad ska man tänka på för att undvika risken att barnet sätter i halsen?
  Hela vindruvor, hela okokta morötter. Vi tyckte först att hela okokta moröttter var perfekt ”förrätt” då barnet sitter i sin stol och väntar på maten. Sen insåg vi att barnet med sina små tänder kunde få loss lagom stora bitar som skulle kunna fastna i halsen. (Rå morot = hårt) Så vi slutade ge det. Dock hann vi prova det flera gånger innan vi slutade och inget hände. Det var väldigt populärt att gnaga på en hel morot!

  När börjar ni ge rinnande/kladdiga saker som gröt eller smoothies?
  Minns inte. Gröt gjorde vi ganska tjock och serverade utan mjölk så det funkade bra ganska tidigt. Vi äter soppa ibland och det ville barnet absolut också ha. Då matade vi. Men på barnets villkor. Alltså när barnet sträckte sig efter soppan räckte vi fram en sked soppa som den lilla munnen liksom ”högg” efter. Ibland mosade vi en potatis i soppan så den blev mer grötig, då gick det lättare att äta själv med sked eller med handen.

  Nu är vårt barn 16 månader.

 3. Julia skriver:

  Det här har ju vi pratat om förut, jag var ju slavisk med bvc’s råd till S, men inte ett dugg med J. Så fort han började visa intresse för mat fick han smaka. Majskrokar, omelett och frukt började vi med. Sen hade jag faktiskt ingen aning om att det hade ett namn, men det vet jag nu ;-)

 4. Avanai skriver:

  Tack för bra tips allihop! Jag kommer skriva mer när det är dags att sätta igång, så då får ni vara med och vägleda :)

Kommentera