Avanai

Handarbetslördag – Nystart

  • 3 november, 2012 07:18

Jag har haft total avhållsamhet från allt som rör sömnad under sommaren. Det började bli lite väl mycket habegär över det, och fokuset flyttades från njutningen av att hålla på med något kreativt till att bara köpa tyg och producera nya kläder hela tiden. Girighet istället för skaparglädje.

Nu är det dags för nystart. Jag vill börja sy på ett annat sätt. Tänka igenom vad vi behöver istället för vad jag vill ha. Planera, fundera, hitta rätt mönster och tyg. Köpa tyg för ett specifikt projekt istället för att bara köpa och lägga på hög för att det är roligt att köpa tyg. Låta sömnaden ta tid och sy med kvalitet.

Jag trodde att det skulle bli jobbigt att hålla upp, men det var faktiskt bara skönt med en paus och nu känns det jätteroligt att börja på nytt. Vi har en liten extrastuga på tomten som jag har installerat mina sygrejer i, och det är jätteskönt att ha bra förvaring till allting utan att behöva ha det i huset där det tar en massa plats.

Jag har hunnit inviga den och sytt en väska till Vilda, en shoppingväska till mig och påbörjat ett par leggings till mig. Tyvärr blir det alltid lite stressigt att sy när barnen är med (och hittills är de alltid det) så jag kan nog inte få till riktigt den kvalitet och noggrannhet jag skulle vilja ha. Men med tiden kanske…

Båda väskorna är sydda i yttertyg från Stoff och Stil och fodrade med mormorslakan. Mönstren och applikationen har jag gjort själv. Längden på handtaget till Vildas väska är anpassat så att man både ska kunna bära den över axeln, i handen som en kasse, och så att hon ska kunna ha den som axelremsväska själv när hon är lite större. Björn har en liknande.

Av alla småbitar som blir över när jag syr kläder ska det så småningom bli ett lapptäcke. Det blir kanske inte världens vackraste lapptäcke eftersom jag tar det som finns snarare än det som blir snyggast, men det blir i alla fall färggrannt och gör av med även små spillbitar.

På stickfronten finns också flera pågående projekt. Jag har ju inte överdrivet mycket fritid trots föräldraledighet, så det går långsamt framåt.

Jag hittade billigt ullgarn på Netto som ska bli en barnfilt. Mönstret är från boken ”Sticka till babyn” av Nina Sagulin.

Till mig själv ska det bli en kofta med ett rutmönster, från ett mönster som svärmor hittat i en tidning. Kul att lära sig nya sticktekniker (det tog lååång tid och flera försök innan jag lyckades lista ut hur jag skulle göra). Den stickas nerifrån och upp, så det som syns på bilden är nederkanten.

Slutligen restgarnssockar på magic loop med det sista av islandsgarnet. Jag gillar att jag kan sticka båda samtidigt, och från samma nystan så att jag kan utnyttja allt restgarn (jag stickar med båda ändarna på nystanet).

2 Comments

  1. lisbeth nordqvist skriver:

    hej!

    så fin väska! kan du möjligen berätta hur du sydde den, möjligen skissa grovt. botten?

    tack på förhand
    Lisbeth

Kommentera