Avanai

Hur man gör gröt

 • 12 september, 2012 06:08

Vi fick hem lite smakprover på gröt och välling från Nestlé tillsammans med en hurtig broschyr och en liten bok om barnmat. De hade bland annat flera sidor om hur man måste äta när man ammar, för att få det att framstå som onödigt krångligt, och skrev på minst två ställen att ”bröstmjölk räcker som näring för de flesta barn upp till 6 månader”. Hade de bytt ut 6 till 12 månader hade det stämt bättre.

Vilda har fått börja smaka lite på frukt, men jag tycker hon är för liten för gröt än så jag testade ett av smakproverna på Björn istället*. Han smakade en mikroskopisk bit och sa ”Blä! Jag tycker inte om den!” Och åt upp min gröt istället.

På paketet står det att det är så lätt att laga gröten, man bara blandar pulvret med varmt vatten. Tja, ungefär så gör man ju vanlig havregrynsgröt också, till en bråkdel av priset och utan att behöva ta till industriprocessat pulver. Om det är någon som inte vet hur man gör:

Supersnabb havregrynsgröt
Häll 1 dl havregryn och 2 dl vatten i en stor skål
Kör i mikron i 2 minuter. Rör ner en klick smör och eventuellt en gnutta salt. Klart!

Vill man ha gröten lite söt utan att behöva använda sylt kan man byta ut vattnet mot juice. Det är också gott att använda kokosolja istället för smör.

Ett något mer avancerat men matigare recept:

Proteingröt som mättar länge (både jag och Björn älskar den här)
1 dl havregryn
2 ägg
2 rejäla skedar keso
1-1 1/2 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull (byt eventuellt ut vattnet mot juice) och låt puttra försiktigt under omrörning (pga äggen bränns det lätt) tills den får lagom konsistens.  Blanda i frukt, bär, nötter eller något annat gott om du vill.

* = Vi bojkottar Nestlé men jag tyckte det var synd att slänga när vi redan hade fått dem.

5 Comments

 1. Li skriver:

  Ett tips till den som vill ha lite lenare havregrynsgröt är att göra den i en kastrull på spisen (nästan lika enkelt och snabbt som micron) och röra hela tiden medan den puttrar i cirka tre minuter. Men oavsett vilket behövs inte märkliga grötpaket från det där underliga företaget. :-)

 2. Julia skriver:

  Jag blev jätteförvånad när du hade Nestlégröt på bloggen! Men nu är jag med på banan igen ;-)
  Kram!

 3. aud skriver:

  Åh måste testa kesogröten! Jag äääälskar gröt. ^^

  • Avanai skriver:

   Jag med, kan äta gröt till frukost, lunch, middag eller mellanmål. Kesogröten funkar med andra sädesslag också, t ex mannagryn eller grahamsgryn fast då tar den längre tid att koka.

Kommentera