Avanai

Handarbetslördag – garn

  • 1 december, 2012 09:00

När vi var på Island i somras köpte jag lite garn för att sticka en islandströja till Björn. Garnet heter Lettlopi och är ett tjockt härligt ullgarn gjort på isländsk ull. Isländsk ull ska vara extra vind- och vattentålig, och efter att ha testat själv kan jag intyga att det stämmer. Jag köpte en islandströja till mig själv, och stickade en mössa av resterna från Björns tröja, och båda går att ha i ösregn utan att man blir blöt undertill. Garnet är lite stickigt, men det tycker jag man kan stå ut med när det är så bra.

Så gissa om jag blev glad när jag hittade en svensk återförsäljare av just isländska ullgarn, bland annat Lettlopi. Nu har jag beställt därifrån två gånger och är jättenöjd. Bra priser, snabb leverans och trevligt bemötande. Båda gångerna har jag fått ett handskrivet personligt meddelande med i paketet, några rader om tack för beställningen och lycka till med stickningen. Jag har fått liknande från andra små försäljare och tycker det är jättetrevligt.

Det blir lite reklaminslag det här, men det kan jag bjuda på. Vill man ha riktigt bra ullgarn till rejäla vädertåliga kläder kan man hitta det på Islina Garn och Design. Hon har även mönster och böcker.

Jag håller mest på med julklappsstickning nu, men har några andra grejer jag kan visa upp. Ett par strumpor till min syster:

De skulle egentligen också ha blivit julklapp, men jag blev så osäker på storleken att jag ville ge henne dem med en gång för att se om de passar. Det gjorde de. De här är stickade på frihand från tån och upp med magic loop, och garnet är en ull/sojablandning jag hittade på Netto.

Till syrran ska det också bli ett pannband, som hon har bett mig sticka och själv köpt garn till. Garnet heter Red Heart Soft och är akryl, men jättemjukt och härligt. Jag skulle nog ha gissat på en ull/silkeblandning om jag inte vetat att det var syntetiskt. Pannbandet är inte riktigt färdigt än, men jag har kommit en bit på väg. Jag hade först ingen aning om hur man skulle sticka det, fick bara en bild av syrran på hur hon ville att det skulle se ut. Men med hjälp av Stickcafé Online fick jag veta att tekniken kallas halvpatent, och hittade en instruktionsfilm som visade hur man gör.

På syfronten har det inte hänt så mycket. Jag har sytt ett nytt foder till Vildas overall, men måste åka och köpa en dragkedja till den. Jag har några presenter och faktiskt två beställningar att sy, men har inte hunnit komma igång med dem. Det enda som blivit klart är en ny dagisväska till Björn:

1 Comment

  1. Lilla Syssel kanin skriver:

    Älskar mina sockar! Du är så duktig :)

Kommentera