Avanai

Sockerfri jul – Rårisgrynsgröt

  • 10 december, 2012 12:03

Jag testade att koka risgrynsgröt på råris/fullkornsris. Det finns inga grötris som är fullkorn såvitt jag vet, så man får ta ett vanligt ris. Det är inte helt lätt att hitta ett ris som inte är klibbfritt, för det verkar vara det enda som finns på butikshyllorna. Men man vill ju att det ska klibba när man kokar gröt. Till slut hittade jag ett rött fullkornsris på Coop där det inte stod något om att det inte skulle klibba, och det fungerade bra!

Jag använde ett vanligt recept på risgrynsgröt (fast utan socker) och kokade riset en stund på spisen med vatten och mjölk. Sedan fick gröten stå i ugnen en timme på 150 grader. Då hade den tjocknat så mycket att jag ville ha lite mer uppsikt över den, och ställde den på spisen igen för att kunna tillsätta mer mjölk lite i taget. Det gick åt betydligt mer mjölk än i receptet. Jag tillsatte även hackade aprikoser och russin, en vaniljstång (dela den, skrapa ur fröna och häll i både frön och balja i gröten) och kanel. Det ser inte helt aptitligt ut med mjölk i det röda riset, det blev någon slags grålila färg till slut, men det blev jättegott!

Kommentera