Avanai

Att bada ett barn

 • 19 december, 2012 05:50

Vi ska inviga vår badtunna, och jag letade lite halvhjärtat efter någon information om hur varmt en bebis kan bada. Jag tror man märker rätt tydligt om bebisen gillar det eller tycker att det är för varmt, men för säkerhets skull kan det ju vara bra att kolla upp om det kanske står någonstans att ”bebisen exploderar vid en temperatur över 37,0.”

Jag hittade bland annat det här:

http://se.babycenter.com/a37/bada-ditt-barn#section4

Enligt babycenter är det en hel vetenskap att bada sitt barn. Först en lång lista på vad man behöver ha tillgängligt, och sedan en steg-för-steg-lista på hur man gör. Det är så att jag nästan tror att sidan är ett skämt. Har föräldrar totalt slutat använda sunt förnuft och lita på sitt omdöme? Eller är det bara ”experterna” som tror att vi har det?

Jag kan också. Se här:

Hur man badar ett barn:

Vad man behöver ha tillgängligt:

 • Vatten
 • Handduk
 • Barn

Så här gör man:
Sänk ner barnet i vattnet*. Tvätta bort eventuell smuts med handen eller en tvättlapp (ta lite matolja om det inte räcker med vatten). Ta upp barnet. Torka. Klart.

*Att man inte ska dränka eller skålla barnet, att man ska stötta huvudet och inte tappa ungen behöver väl knappast påpekas?

De tycker dessutom att en nyföding behöver bada ett par gånger i veckan, och att man ska använda badprodukter och hudvårdsprodukter speciellt anpassade för barn. Det är också mycket viktigt att köpa en badtermometer.

Björn hatade att bada, så han badade med flera månaders mellanrum det första året. Vid snart 3 års ålder har han tvättat håret med schampo en enda gång, när han hade kladdat smör i det. Tvål använder vi bara på händerna. Vilda tycker om att bada så hon får ibland bada för nöjes skull utöver att bada av sig matkladd. Några produkter, inklusive schampo, har hittills inte behövts, men vi använder oliv- eller rapsolja för att tvätta bort t ex bajs eller matrester. Den enda hudvårdsprodukt vi köper är Miniderm, eftersom Björn får torrexem på vintern och olja inte räcker för att rå på det.

5 Comments

 1. sara skriver:

  Läste en liknande artikel i en föräldratidning igår. ”Du behöver inte bada ditt barn varje dag.” Vafan!? Så klart du inte ska! Och på nästa sida en artikel om mysiga kvällsrutiner för bebbar och där ingår bad så klart.

  Huden blir ju jättetorr om man badar/tvättar så ofta och det gäller ju alla och särskilt bebisar. Stella har väl badat kanske 6-7 ggr på 14 mån. Och så tvättar vi av om det kommer smuts. Räcker bra så. Min femåring tvättar sig/badar kanske 2 ggr i veckan och vid behov.

  Folk gör det så svårt för sig eller är det bara experterna som tror att det är svårt? ;-)

  • Avanai skriver:

   Sara: Jag undrar också varför så mycket kring barn framställs som svårt när det inte är det, medan sånt som faktiskt ÄR svårt – som att respektera barns gränser och integritet samtidigt som man håller ihop vardagen och föregår med gott exempel – knappt nämns i föräldraskapsartiklar om det inte handlar specifikt om nära föräldraskap eller liknande.

 2. Mollan skriver:

  Kunde inte skrivit d bättre själv x) nu gillar iofs båda mina att bada men… Absolut inte varje kväll, inte massa tvål/schampoo/lotion (say what?!) heller.
  För övrigt önskar jag er en underbar jul, är glad jag hittat till din blogg :)

 3. Karin skriver:

  Som vanligt har du så rätt så rätt!

Kommentera