Avanai

Om hälsa

  • 17 januari, 2013 06:50

Jag prenumererade på en hälsotidning för kvinnor för några år sedan, men tröttnade efter ett tag för det stod om samma saker hela tiden. Häromveckan ringde de och berättade att de hade gjort om tidningen och den hade blivit sååå bra och för att jag skulle få en chans att upptäcka det skulle jag få några nummer till nedsatt pris plus en present. I ett ögonblick av svaghet (eller kanske nyfikenhet) tackade jag ja.

Uppenbarligen är det inte en tidning för mig. Den är fortfarande tråkig, och dessutom ganska deprimerande. Den handlar om träning och mat. Hur man ska träna för att maxa sin prestation på olika sätt och skulptera den perfekta kroppen, och hur man ska äta för att gå ner i vikt och maxa sin träning. Inte ett ord om hälsa och välmående på riktigt. Jag är så trött på attityden att kroppen ska trimmas, skulpteras och tuktas. Att man behandlar den som ett dött föremål som bara ska formas och utnyttjas till att prestera och känna sig duktig. Trött på artiklar om viktnedgång fulla av bilder på trådsmala kvinnor som tränar så att svetten sprutar. Jag tror det i så fall är betydligt mer hälsosamt att vara lite småtjock och titta på TV. Jag är allra mest trött på attityden att det här är självklart. Att alla ska vilja träna mer, få snyggare muskler och gå ned i vikt, hela tiden. Att det är ett eftertraktat mål för alla normala människor.

För några år sedan tyckte jag att tidningen var bra, innan jag tröttnade, och det visar hur långt jag har kommit. Jag är inte längre intresserad av träningstips, jag försöker få in motion i vardagen istället. Jag har varken tid eller intresse för att träna i betydelsen gå till ett gym eller ett pass av något slag. När det gäller mat vill jag ha mat som är näringsrik och god, och helst ekologisk och fri från tillsatser. Allt prat om att gå ner i vikt tråkar ut mig, det är så fullständigt ointressant och meningslöst.

Jag läste en artikel häromdagen om en undersökning som visat att överviktiga kvinnor har en längre förväntad livslängd än smala. De kunde inte förklara vad det beror på, men resultatet var väldigt tydligt. Då blir det ännu mer tydligt vilken bluff vi har gått på. Så många som sliter så hårt för att gå ner i vikt, när det i själva verket är mindre hälsosamt än att vara tjock. Varför? För att det finns de som tjänar pengar på det, så klart. Sjukt mycket pengar.

Tänk om alla var nöjda med sig själva som de är. Om alla fokuserade på att må bra och vara glada och struntade i hur de såg ut eller hur de inbillar sig att andra tycker att de ska se ut. Tänk vad många branscher som skulle gå omkull då. Alla bantningskurer, bantningsböcker, hälsotidningar, gym, kosmetikföretag, antirynkkrämer, underkläder som formar figuren… och tänk vad mycket alla de här människorna skulle kunna åstadkomma när de slutar lägga så mycket, tid, energi och pengar på att forma om och förbättra sina kroppar och istället lägger det på att göra det de tycker är roligt och intressant.

1 Comment

  1. Li skriver:

    Mycket bra sagt!

Kommentera