Avanai

Inte utan min smartphone?

  • 29 november, 2013 07:10

Jag kommer snart att behöva en ny mobiltelefon eftersom jag bara haft jobbmobil tidigare och inte kommer att ha den kvar. Jag har funderat lite på vilken modell jag ska ha, vill gärna ha en som är lite extra hållbar eftersom jag är rätt klumpig och tappar den titt som tätt.

Sedan kom jag på att den egentliga frågan nog är: ska jag ha en smartphone över huvud taget? Det pratas ju en del i media nu om hur vi påverkas av smartphones, framför allt hur föräldrar ägnar mer tid till sina skärmar än till sina barn. Jag märker själv hur jag sitter och pillar på mobilen så fort jag har en stund då ingenting annat händer. Jag tycker inte ens att det är kul, men det blir som en reflex att kolla mailen eller facebook bara för att jag kan.

För några veckor sedan glömde jag min mobil i en hyrbil, och det tog en vecka innan jag fick tillbaka den igen. Jag trodde att det skulle vara bökigt att vara utan mobil, men det var faktiskt jätteskönt. Inga samtal, inga sms. Jag kunde använda de där små pauserna under dagen till att koppla av och dagdrömma istället för att greja med mobilen, och hade ingen brådska att få tillbaka den. Vi har telefon och internet hemma, och det går alldeles utmärkt att avtala möten i förväg istället för att ringa och bestämma när man är på väg dit. Har man ingen mobil blir det snabbt en självklarhet att planera i förväg, t ex ta med sig en vägbeskrivning istället för att förlita sig på mobilens gps eller karttjänster. Som vi gjorde innan mobilerna kom. Det enda jag faktiskt saknade var Spotify, som jag lyssnar väldigt mycket på.

Frågan är om jag ska göra mig själv en tjänst och vägra smartphone, eller om jag ska falla för frestelsen med allt som faktiskt är kul och praktiskt med smartphone, som spotify och olika appar.

2 Comments

  1. Amanda skriver:

    Jag tycker att det finns mycket med smartphones som är kul och jag gillar min egen men det stör mig verkligen att jag använder den titt som tätt i”pauser” och att jag måste anstränga mig för att inte börja slösurfa när jag sitter på föreläsning. Skulle jag vara på väg att skaffa en ny så skulle det inte bli en smartphone, även om det är praktiskt i många sammanhang.

  2. Julia skriver:

    Jag är väldigt nöjd med min Samsung S3. Gillar inte iPhone och samsungen är rätt tålig. Den har ju åkt i stengolvet på jobbet ett par gånger och *peppar peppar* ännu ingen spricka i Glaset. Dessutom är det bra ljud i den (spotify ftw!) och kameran är suverän

Kommentera