Avanai

Amning på förskolan

  • 12 september, 2013 12:10

Amma vidare skriver just nu om amning under inskolning och de fördomar man kan mötas av där. Vi har skolat in våra barn på två olika förskolor med två års mellanrum (nu går de på samma förskola, men Björn skolades in innan vi flyttade) och fått lite olika bemötanden.

När Björn skolades in var jag öppen med att vi ammade, och var lite rädd att vi skulle få problem med det. Men ingen av personalen reagerade alls, förutom när en av dem sa något om att det måste vara skönt för honom att ha en liten myspaus med mamma under inskolningen. Vid vilan ammade jag honom till sömns, och han sov som en stock medan de andra nya barnen tog lång tid på sig att komma till ro. Personalen var superimponerad över hur avslappnad han var! På det stora hela verkade de se positivt på amning och verkade inte tycka att det påverkade inskolningen på något negativt sätt.

När vi började skola in Vilda för en månad sedan var jag också helt öppen med amningen och ammade under inskolningen. Jag tyckte personalen reagerade lite mer. De frågade om jag ville sätta mig och amma någonstans där det var lugnare, vilket säkert var i all välmening men avslöjade att amning kanske ses som en speciell aktivitet som man gör i avskildhet snarare än något som görs i farten, var som helst.

En av pedagogerna frågade om hon brukade småäta mycket. Jag trodde hon menade mat och medgav att ja det gjorde hon ju eftersom vi varit föräldralediga och inte haft så mycket fasta rutiner. Hon sa att det funkar ju inte på förskolan, där måste hon klara sig på vanlig mat, och först då förstod jag att det var amningen hon syftat på. Jag berättade att jag hade jobbat heltid det senaste halvåret och att Vilda hade varit hemma med sin pappa, och då förstod de ju att hon kunde både amma OCH äta vanlig mat. Problemet löst, och de har inte nämnt amningen något mer.

Jag tror det bästa man kan göra är att strunta blankt i om förskolan har önskemål om avslutad amning, som nämns i Amma vidares inlägg, och stå för att i vår familj ammar vi länge och det är inget konstigt med det. Har förskolepersonalen förutfattade meningar får man nog helt enkelt vifta bort det och låta dem upptäcka själva att amningen inte försvårar inskolningen.

Kommentera