Avanai

Amning efter 8 månader är overkill

 • 8 oktober, 2013 06:29

Jag pratade med en kompis som har en liten bebis, och hon nämnde att hon stött på motstånd från sin BVC-sköterska när det gäller amningen. BVC-sköterskan hade sagt att amning efter 8 månader är overkill, och att ammade barn blir överviktiga.

Jag blir så arg!! BVC-sköterskan är en jätteviktig källa till kunskap och en trygghet för många mammor, man FÅR inte komma med personliga värderingar och felaktig information!

För det första: hon har ingen anledning att lägga sig i någons amning, över huvud taget. Hennes uppgift är att stötta både ammande och flaskmatande mammor med korrekt information. Personliga värderingar ska hållas utanför.

För det andra: Det finns inga belägg för att amning skulle ge övervikt. Snarare finns indikationer på att amning motverkar övervikt även senare i livet (fråga mig inte om källa till det här, men jag tror jag läste det i Amningsnytt). Oavsett vilket; vem bryr sig? Ska vi få ner barnfetman är det inte bröstmjölk vi ska bekämpa, utan för mycket godis och för lite motion.

För det tredje: Det finns ingenting som säger att amning efter 8 månader (eller efter någon annan ålder för den delen) skulle vara onödig. Amning är positivt för både mamma och barn. Så länge båda trivs med det finns det inga nackdelar med att amma. Att mjölken skulle bli blask efter en viss tid är en myt, liksom att det skulle vara påfrestande för mamman att amma länge.

Jag är så trött på att det finns så mycket misstro och mytbildning kring kvinnors kroppar och dess funktioner. Oavsett om det är graviditet, förlossning, amning eller något annat är det alltid lika svårt att värja sig mot alla åsikter och myter för att hitta korrekt, vetenskapligt baserad information.

Varför skulle bröstmjölk anses som sämre än annan mat?

1) vi ser fortfarande ner på kvinnor och kvinnors kroppar och prestationer
2) för att amning inte genererar några pengar

8 Comments

 1. mollan skriver:

  Tycker det tyvärr verkar höra till normen med bvc sköterskor som vägrar ge upp ”fakta a la -82″. Jag undrar verkligen hur de kan missat all ny forskning?! Jag menar som förskollärare krävs en ständig uppdatering av forskning, teorier och metoder – vi har tillochmed schemalagd tid för det. (Okej, nån timma i månaden men ändå). Hur kan bvc ge sådana ”råd”!? Konstigt amning har så mycket felaktiga ”sanningat” bland vänner och bekanta när sjukvården är den första att sprida dem.

  Jag har rekomenderat amninghjälpen på nätet för alla mina bekanta nymammor och ALLA har blivit lättade/äntligen fått rätt info. En var tillochmed ”tvingad” av bvc börja ersättning men efter jag visat henne hur fel de hade så fick hon amningen funka perfekt med sina tvillingar. (Bvc sa hon hade för lite mjölk pga hon knappt kunde pumpa ur)

  • Avanai skriver:

   Mollan: Ja det är verkligen inte konstigt att myter sprids så som sjukvården hjälper till att sprida dem… Ibland känns det som om man lika gärna kunde gå till en klok gumma eller häxdoktor när det gäller kvinnohälsa och mamma/barn-hälsa, eftersom man ändå möts av myter och okunskap.

   Tack och lov för Amningshjälpen!

 2. Sara skriver:

  Fy! Så får det verkligen inte gå till!
  Håller med dig helt i din analys.
  (Jag har ammat min dotter i två år och har som tur är bara hört enstaka negativa kommentarer i stil med att hon borde sluta och att det mest är snask osv. Mest från samma person. De flesta reagerar inte alls som tur är.)

 3. Avanai skriver:

  Sara: Vi har tack och lov inte heller fått negativa kommentarer, förutom från Björns BVC-sköterska som vi raskt bytte ut när den vi fick för Vilda var så mycket bättre.

 4. Helen skriver:

  Det är så deppigt med okunniga bvc-tanter. Vi har en underbar som när vi var på 1årskontroll kommenterade amningen med – då är han väl inte färdig med amningen än och om du inte har bråttom att sluta är det ju inga bekymmer.

  • Avanai skriver:

   Helen: Vad skönt att ni har en bra sköterska! Det är så synd att kvaliteten kan variera så enormt, i ett läge där man är så utlämnad till deras råd.

   • Helen skriver:

    Ja verkligen, speciellt om det är 1a barnet. När vi väntade vår stora son hade vi en MVCtant däremot som skrämde upp oss med ett och annat, en av dom absolut viktigaste sakerna vi skulle göra när bebisen var född var att låta honom sova i en egen säng och somna själv. Det var viktigt för självkänslan, han sov hos oss i 2,5 år sen ville han sova i sin säng. Inga problem med hans självkänsla eller att kunna somna själv nu :)

    • Avanai skriver:

     Helen: Vad läskigt! När det är första barnet tror man ju att MVC/BVC-sköterskans ord är lag. Tänk vilken skillnad det skulle bli om alla var ordentligt utbildade och kunde berätta för blivande/nyblivna föräldrar att det finns massor av sätt att ta hand om barn på.

Kommentera