Avanai

När katastrofen kommer

  • 2 september, 2016 11:30

Jag läser del två i Stjärnklart-serien av Lars WIlderäng. Jag både älskar och hatar den. Älskar den för att det är en så underbar historia: vad händer med Sverige om all elektronik slutar fungera och samhället kollapsar? Vilka överlever? Vad händer direkt och hur utvecklas samhället på längre sikt? Han vågar ta ut svängarna, och min prepper-själ frossar.

stjarnklart

Tyvärr är den inte speciellt välskriven. Hans karaktärer är så platta och trista och han har helt glömt eller låtit bli att berätta om deras känslor. De är med om den ena omvälvande och upprörande upplevelsen efter den andra, men verkar inte känna något alls. Dessutom har han plot holes stora nog att köra ett rymdskepp genom, som t ex varför ingen lägger märke till katastrofen ens flera veckor efter att den inträffat? Jag köper att en del människor är tröga, men inte att alla är det. Eller militärens agerande. För mig som är gift med en MÖP (militärt överintresserad person) är felaktigheterna rent hårresande, trots att författaren uppenbarligen också är väldigt militärt intresserad med tanke på hur stort utrymme de bitarna får ta i boken. Ändå kan jag inte få nog, för det är ju så spännande! Hur ska det gå??

Jag har länge varit intresserad av självhushållning och drömmer om att bli mer eller mindre självförsörjande. Vi kommer aldrig att kunna bli helt självförsörjande pga ett gigantiskt bostadslån som tvingar oss att jobba så att vi kan betala räntor och amorteringar, men vi kan göra så gott vi kan. För när man läser om folks agerande i en fiktiv katastrof blir det så uppenbart hur naiva och oförberedda vi är även i verkligheten. Jag tror att WIlderäng är realistisk när han beskriver svältande människor som vägrar göra något för att hjälpa sig själva eftersom de är så bergsäkert övertygade om att myndigheterna ska komma och ta hand om dem.

Om eller när katastrofen kommer skulle de flesta av oss bara överleva några dagar utan avlopp, rent vatten, fungerande sjukvård och mattransporter. Svenska myndigheter uppmanar oss att ha förråd för att klara minst tre dygn utan el- och matförsörjning, och nyligen har tyska myndigheter gått ut till sin befolkning och uppmanat dem till att kunna klara hela tio dagar utan hjälp från samhället. Vet de något som vi inte vet?

are-you-ready-to-be-a-prepper

Bilden är från American Preppers Network. Jag måste dock säga att jag inte skulle vilja bli associerad med amerikanska preppers, eftersom de verkar ha ett något överdrivet intresse för skjutvapen som jag inte riktigt delar.

Kommentera