Andrum en torsdagskväll i januari

Nu har veckomässorna i Toltorpskyrkan kommit igång igen, och jag och Bästisen var där igår kväll. Tyvärr hade de tagit bort taizé-temat och gjort en vanlig mässa istället (mer prat och mindre sång). Det var inte riktigt lika bra, eftersom jag älskar taizésångerna och får en så stark känsla av Guds närvaro av riktigt vackra psalmer. Men prästen som håller i mässorna (i stort sett samma varje gång) är så fantastiskt bra att jag misstänker att allt hon gör blir till en fin mässa. 

Trots att jag var i kyrkan för mindre än en vecka sedan kändes det välbehövt. Jag var så trött att jag gick tidigare från jobbet, men istället för att kännas som en ytterligare belastning blev mässan en befrielse. Mitt under mässan blev det plötsligt lättare att andas, som om något spänt i axlarna eller bröstkorgen försvann. Jag fick den där känslan av att vara renad och återställd som gör kyrkobesöken så värdefulla. Och även om jag gillar upplägget under en söndagsgudstjänst kan det vara väldigt skönt med en kort mässa (25 minuter tog det igår) som fokuserar på nattvarden och förlåtelsen. Det blir så rakt på sak, ett jordnära och praktiskt uppfyllande av behov utan några extra utsmyckningar. 

När vi tog emot nattvarden och prästen gav oss brödet tänkte jag som vanligt ”Jesu kropp åt er utgiven”. När prästen kom tillbaka med vinet sa hon faktiskt ”Jesu blod åt er utgjutet” när hon kom till mig. Läste hon mina tankar eller har hon tänkt samma tanke själv? Väldigt roligt var det i alla fall. Jag ser fram emot att gå på mässan med en liten bebis i bärsjal så småningom. 

Posted in Gravid, Kyrkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>