Lönetankar

Det är dags för lönesamtal på jobbet, och mitt har inte gått bra alls. En hittills bra löneutveckling har störtdykt, och jag är förvånad över hur det påverkar mig. Jag grubblar över varför – är jag diskriminerad? har jag gjort något fel? – blir ledsen och får ont i magen.

Och tänker på girighet. Men är det pengarna jag vill åt eller känslan av att vara uppskattad? Lönen är ju ett av få sätt som arbetgsgivaren har för att visa uppskattning för sina anställda. De som uppfattas som mer värdefulla får mer pengar. Då är det lätt att känna sig sårad när man får mindre.

Gud respekterar vårt behov av att få känna oss uppskattade och värdefulla. Bibeln kryllar av kärleksbetygelser och berättelser om hur älskade och värdefulla vi är, men Gud ger däremot inte mycket för vårt behov av rättvisa och kompensation.

Jag tänker särskilt på berättelsen ur nya testamentet om mannen som behöver arbetare till sitt vinfält och anställer några på morgonen. Mitt på dagen inser han att han behöver fler, och anställer några till, och sedan ytterligare några sent på dagen. Vid arbetsdagens slut är det dags för alla att få sin lön, och de som jobbat längst blir upprörda när de upptäcker att de alla får lika mycket. Jag har aldrig helt förstått vad Jesus vill säga med den berättelsen, men ger ju verkligen något att tänka på.

Posted in Filosoferande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>