Lita på Gud

Jag läste precis ut en bok – ”Wonderland Creek” av Lynn Austin – som utspelade sig i Kentucky, USA på 1930-talet. En ung bibliotekarie från Chicago ger sig ut på landsbygden för att hjälpa dem som drabbats hårdast av depressionen, och kommer hem som en annan människa. Bland annat möter hon en gammal kvinna med en djup och liksom självklar gudstro, i kontrast mot hennes egen som hon kallar söndagsskoletro, och som mer har tagit kristendomen för given utan att egentligen reflektera över vad Gud har för plats i hennes liv.

Den kloka, andliga gumman är ett ganska vanligt grepp i skönlitteraturen och används när det behövs ett informellt ledarskap och någon som kan lugna och ge svar som en guru eller mentor som vägleder unga människor genom stora omvälvningar i livet. I början tyckte jag att hon var lite av en kliché, men efter ett tag fäste jag mig vid hennes fullständiga tillit till Gud. Det är så sällan jag lyckas med det själv; att lita helt och hållet på att Gud vet bäst och att Guds vilja råder över min. Jag går alldeles för ofta omkring och oroar mig för saker jag inte kan påverka eller tror att jag ensam ansvarar för världen omkring mig.

Det är en underbar känsla när jag väl lyckas, och jag inser att jag behöver träna mycket mer på det. Jag tror absolut inte att Gud styr allt, eller att allt som sker är Guds vilja, men jag tror – när jag vågar – att Gud alltid finns där och förstår det som händer bättre än jag gör.

Litar du på Gud? På att Gud alltid finns där och alltid vill dig väl även när det inte går så bra för dig? Vågar du slappna av helt och fullt och veta att Gud bär dig?

Posted in Andlighet i vardagen, Böcker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>