Långfredag

Jag var i kyrkan idag för första gången sedan i julas. Det är märkligt, för jag kan gå i månader utan att ens tänka på kyrkan, men när jag väl kommer dit är det med en stor lättnad. Som om ett behov jag inte ens var medveten om äntligen blir tillfredsställt. Efteråt känner jag mig som renskrubbad inuti, och påfylld med något nytt – något mer än det som fanns där innan.

En av de bästa präster jag vet; Christopher Rogestedt, håller alltid i långfredagsmässan i Fässbergs kyrka. Mässan har kommit att bli en av kyrkoårets höjdpunkter tillsammans med första advent. Det är skönt med en mässa där allvaret, sorgen och stillheten får ta så mycket plats. Det finns mycket som kan verka hurtigt med kristendomen – ”Buddy Jesus” som Bästisen kallar det – men på långfredagen viker allt det där undan. Då blir det plötsligt så tydligt vad Jesus gick igenom. Det blir en mässa med en klump i halsen.

jesus-crucified

Posted in Kyrkan

Tags: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>