The Bible

I påsken gick TV-serien The Bible på SVT. SVT måste ha tänkt sig att ingen behövde se den, eftersom de sände den kl elva och halv tolv på natten. Alldeles för sent för oss småbarnsföräldrar; tur att det finns inspelningsbara digitalboxar! Vi hann ändå inte se den under påsken, utan ser den lite i taget nu på kvällarna. Barnen är med ibland, förutom under de mest våldsamma scenerna.

the-bible-tv-series-2013

På det stora hela tycker jag den är bra. Det är kul att se de ibland rätt torra bibelberättelserna komma till liv, framför allt gamla testamentet som jag inte kan så bra. Jag var nyfiken på hur de skulle behandla berättelsen om Sodom och Lot (1 mos 19), som jag tycker är fullständigt vidrig. De hade tagit en lite underlig genväg genom att låta gästerna/änglarna slåss med männen som kommer och vill ligga med dem innan Lot hinner bjuda ut sina små döttrar till dem.

Bibeltexten går så här:

(männen i staden) ropade till Lot: ”Var är männen som kom till dig ikväll? Skicka ut dem till oss, vi skall ligga med dem.” Lot gick ut i porten och stängde dörren bakom sig. ”Bröder” sa han ”Jag ber er, gör inte något så ont. Jag har två döttrar som ännu är orörda. Låt mig skicka ut dem till er, så kan ni göra med dem vad ni vill, bara ni inte gör något mot dessa män som har fått en tillflykt under mitt tak”  (1 mos 19:5-8)

Mer positivt blev det när Jesus dök upp. Att se Jesus födas, och herdarna och de vise männen komma och tillbe honom, var så mäktigt att jag började gråta. Vi har avsnittet om korsfästelsen kvar att se, och jag misstänker att det blir en prövning. När jag såg ”Passion of the Christ” grät jag genom i stort sett hela filmen. Min man blev orolig och sa flera gånger ”du ska kanske inte se den filmen…” Men jag ångrar inte att jag såg den, och vill se den igen någon gång. Jag tycker det ger en annan förståelse för bibeltexterna att se dem filmade på ett verklighetstroget sätt.

Barnen tycker också om att se Bibeln på TV, även om de inte förstår tidslinjen än och frågar efter Jesus genom hela gamla testamentet. Men korsfästelsen får de vänta med tills de blir ganska mycket äldre.

Posted in Bibeln

Tags: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>