Gail Godwin

Jag har inte haft så mycket att säga över sommaren. Det har varit mycket annat, och Gud och min tro har legat i bakgrunden utan att göra något större väsen av sig. Lite som surrandet från kylskåpet som man inte tänker på men som man antagligen skulle lägga märke till om det plötsligt upphörde.

Däremot har jag läst några kristna böcker den senaste tiden. För något år sedan hittade jag ”Evensong” av Gail Godwin på biblioteket, och älskade den. Den handlar om Margaret, en ung kvinnlig präst i en amerikansk småstad. Även om en del trosfrågor diskuteras handlar det mest om vardagslivet och relationerna med familj, kyrkobesökare och grannar. Tron genomsyrar allt men känns väldigt självklar och avslappnad.

I somras läste jag ”Father Melancholy’s Daughter” som handlar om Margarets uppväxt med sin deprimerade pappa. Det låter kanske inte så kul, men det var en väldigt fin och ömsint uppväxtskildring, och även där fanns Gudstron och kyrkolivet som en självklar del av livet.

Jag gillar Godwins böcker dels eftersom hon beskriver människor och relationer på ett väldigt fint och trovärdigt sätt, och dels för att den kristna tron får utgöra en stor del av karaktärernas liv utan att problematiseras. Visst behöver problemen med organiserad religion diskuteras, men inte överallt hela tiden. Ibland är det så skönt att läsa om andra som är som jag, som lever med sin tro som en stöttande och inspirerande del av livet istället för ett problem.

Nu läser jag Godwins bok ”Unfinished desires”, en berättelse om en katolsk skola på 50-talet. Jag har inte kommit så långt än, men den verkar följa ungefär samma stil som hennes övriga!

Posted in Böcker

Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>